Vés al contingut
Catalunya Religió dl. 30/01/2023
ia-cr
Hem demanat a Craiyon la creació d’una imatge per il·lustrar l’article.

Per saber-ne més

Miquel Codolar –CR ChatGPT és un prototip de bot conversacional d'intel·ligència artificial centrat en la usabilitat i el diàleg que està guanyant terreny davant Google a tota velocitat. Per fer-ne un tast, Catalunya Religió li ha preguntat quins són els problemes del periodisme religiós en aquest moment i com pot ajudar la intel·ligència artificial a combatre’ls. No s’ha fet cap correcció ni retoc al text. Després s’ha demanat a Craiyon la creació d’una imatge per il·lustrar l’article.

Hola, ChatGPT. Quins 10 problemes té el periodisme religiós actualment?

1. Falta de diversitat de veus: El periodisme religiós pot ser dominat per una sola perspectiva o denominació, excloent altres veus i perspectives.

2. Sensacionalisme: El periodisme religiós pot caure en el sensacionalisme per atraure l'atenció dels lectors o augmentar l'audiència.

3. Prejudicis i estereotips: El periodisme religiós pot perpetuar prejudicis i estereotips sobre diferents religions o creences.

4. Inexactituds i informació falsa: El periodisme religiós pot publicar informació inexacta o falsa, o no fer prou verificacions abans de publicar una notícia.

5. Falta de cobertura: El periodisme religiós pot no oferir suficient cobertura a les notícies i temes relacionats amb les religions minoritàries o les creences no religioses.

6. Falta de transparència i rendició de comptes: El periodisme religiós pot no ser transparent en les seves fonts i metodologies, o no rendir comptes per les seves accions.

7. Falta de capacitat de discernir entre la veritat i la mentida: El periodisme religiós pot no ser capaç de discernir entre la veritat i la mentida, o no fer prou verificacions per assegurar la veracitat de les notícies.

8. Falta de perspectiva: El periodisme religiós pot no ser capaç de proporcionar una perspectiva equilibrada i objectiva sobre les notícies i temes relacionats amb les religions.

9. Falta de privacitat i confidencialitat: El periodisme religiós pot no protegir la privacitat i confidencialitat de les seves fonts i entrevistats.

10. Falta de capacitat de connectar amb els lectors: El periodisme religiós pot no ser capaç de connectar amb els lectors i respondre a les seves necessitats informatives.

"El ChatGPT pot ser programat per fer verificacions abans de publicar una notícia i proporcionar informació precisa i verificable"

Com pot ChatGPT solucionar o empitjorar aquests problemes?

ChatGPT pot ajudar a solucionar alguns d'aquests problemes de diverses maneres:

1. Falta de diversitat de veus: ChatGPT pot ser entrenat en una varietat de fonts i perspectives, proporcionant una visió més diversa i equilibrada dels temes relacionats amb les religions.

2. Sensacionalisme: ChatGPT pot ser programat per evitar l'ús de llenguatge sensacionalista i proporcionar informació precisa i verificable.

3. Prejudicis i estereotips: ChatGPT pot ser entrenat per detectar i evitar els prejudicis i estereotips en la seva escriptura.

4. Inexactituds i informació falsa: ChatGPT pot ser programat per fer verificacions abans de publicar una notícia i proporcionar informació precisa i verificable.

5. Falta de cobertura: ChatGPT pot ser entrenat per identificar i incloure notícies relacionades amb les religions minoritàries o les creences no religioses.

6. Falta de transparència i rendició de comptes: ChatGPT pot ser programat per proporcionar informació detallada sobre les fonts i metodologies utilitzades en la seva escriptura.

7. Falta de capacitat de discernir entre la veritat i la mentida: ChatGPT pot ser entrenat per detectar informació falsa i proporcionar informació precisa i verificable.

8. Falta de perspectiva: ChatGPT pot ser entrenat per proporcionar una perspectiva equilibrada i objectiva sobre les notícies i temes relacionats amb les religions.

9. Falta de privacitat i confidencialitat: ChatGPT pot ser programat per protegir la privacitat i confidencialitat de les seves fonts i entrevistats.

10. Falta de capacitat de connectar amb els lectors: ChatGPT pot ser entrenat per escriure de manera que connecti amb els lectors i respongui les seves necessitats informatives.

"El ChatGPT pot proporcionar una informació objectiva, però pot perdre la subjectivitat del periodista i la visió humana"

Però també ChatGPT té alguns problemes que pot empitjorar el periodisme religiós, com són:

1. Falta de subjectivitat: Un model de llenguatge generatiu com és ChatGPT pot proporcionar una informació objectiva i verificable, però també pot perdre la subjectivitat del periodista, perdent així una visió humana i personal de les notícies.

2. Falta de font original: El periodisme basat en un model de llenguatge generatiu com és ChatGPT, pot no proporcionar una font original, així els lectors poden dubtar de la veracitat de les notícies.

3. Falta de capacitat de fer seguiment: Els models de llenguatge generatiu com ChatGPT, estan dissenyats per generar una notícia d'acord amb un conjunt de dades o informació, però no estan dissenyats per fer seguiment o investigació d'un tema en profunditat.

4. Falta de context cultural: Els models de llenguatge generatiu com ChatGPT estan entrenats en un gran volum de dades, però poden no tenir la capacitat de comprendre els matisos culturals i religiosos d'una regió o comunitat.

5. Falta de capacitat de reflexió: Els models de llenguatge generatiu com ChatGPT, estan dissenyats per generar informació precisa, però no estan dissenyats per reflexionar sobre els temes religiosos i les seves implicacions a la societat.

6. Falta de capacitat de fer preguntes: Els models de llenguatge generatiu com ChatGPT estan dissenyats per respondre preguntes, però no estan dissenyats per fer preguntes o identificar possibles problemes o debats relacionats amb els temes religiosos.

7. Falta de capacitat de generar debats: Els models de llenguatge generatiu com ChatGPT, estan dissenyats per generar informació precisa, però no estan dissenyats per generar debats o discussions sobre temes religiosos.

8. Falta de capacitat de fer propostes de solució: Els models de llenguatge generatiu com ChatGPT, estan dissenyats per generar informació precisa, però no estan dissenyats per fer propostes de solució per als problemes relacionats amb els temes religiosos.

9. Falta de capacitat de fer una anàlisi crítica: Els models de llenguatge generatiu com ChatGPT, estan dissenyats per generar informació precisa, però no estan dissenyats per fer una anàlisi crítica dels temes religiosos.

10. Falta de capacitat de generar notícies en temps real: Els models de llenguatge generatiu com ChatGPT, estan dissenyats per generar notícies d'acord amb un conjunt de dades o informació, però no estan dissenyats per generar notícies en temps real.

Fes-me un diàleg entre Freud i sant Tomàs sobre l'existència de Déu.

Freud: Bona tarda, Sant Tomàs. Estic ansiós de discutir amb vostè sobre la qüestió de l'existència de Déu.

Sant Tomàs: Bona tarda, Freud. Estic encantat de discutir aquest tema amb vostè.

Freud: Permeti'm començar preguntant-li com pot ser que vostè estigui tan segur de l'existència de Déu.

El ChatGPT és capaç de crear una conversa entre sant Tomàs i Freud: "Crec que la fe en Déu és una creació humana"

Sant Tomàs: La meva fe en l'existència de Déu no prové d'un acte de la voluntat, sinó d'una comprensió intel·lectual. Els arguments més importants per a l'existència de Déu són la causa primer, el moviment i la necessitat.

Freud: Jo entenc els seus arguments, però crec que la fe en Déu és una projecció de les necessitats inconscients de l'ésser humà. Els éssers humans necessiten una figura paterna que els protegeixi i els guiï, i així creen la idea de Déu.

Sant Tomàs: Jo entenc el seu punt de vista, però no estic d'acord. La fe en Déu no és simplement una projecció de les necessitats inconscients, sinó una comprensió intel·lectual de la realitat. 

Freud: Però, com pot ser que l'existència de Déu sigui més real que les necessitats inconscients de l'ésser humà?

Sant Tomàs: Les necessitats inconscients són una cosa, però l'existència de Déu és una realitat independent de les necessitats humanes. Els arguments per a l'existència de Déu són vàlids independentment de les necessitats o desitjos de l'ésser humà.

Freud: Entenc el seu punt de vista, però no estic segur de poder acceptar-lo. Crec que la fe en Déu és una creació humana, no una realitat independent.

Sant Tomàs: Entenc la seva posició, però no estic d'acord. La fe en Déu és una comprensió de la realitat, no una creació humana.

Freud: Bé, aquesta és una discussió fascinant i segurament continuarem debatent sobre aquest tema en el futur.

Sant Tomàs: Estic d'acord, aquesta ha estat una discussió molt interessant i estic ansiós de continuar debatent-la en el futur.

Gràcies, ho publicaré. A veure si agrada als nostres lectors el que dius.

Estic segur que serà interessant per als teus lectors. Si hi ha algun tema específic que vulguis que tracti, estaré encantat d'ajudar-te.

Veurem.

Sí, espero que els teus lectors trobin valor en la informació que proporcioni i que el teu diari continuï sent una font important d'informació religiosa per a ells. Si tens qualsevol altra pregunta o dubte no dubtis a preguntar.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.