Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) L’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós (INSAF) ha inaugurat el vint-i-cinquè curs acadèmic de la institució. L’acte celebrat aquest dijous ha comptat amb una lliçó inaugural sobre l’evolució històrica dels estudis eclesiàstics superiors a Tarragona. La lliçó ha estat a càrrec de Xavier Cortés, professor de l’INSAF des de l’any 2011.

L’inici d’aquesta història s’ha de situar el 1572, amb l’impuls de la creació de la 'Universitas Tarraconensis' promoguda pel cardenal-arquebisbe Gaspar Cervantes. Aquests gairebé quatre-cents cinquanta anys d’història intermitent han arribat a l'actualitat amb l’Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós, fruit de la renovació que va promoure Ramon Torrella de l’aleshores Institut de Teologia de Tarragona. La voluntat de l’arquebisbe era “respondre a la necessitat de potenciar i consolidar la pastoral de conjunt, a través de la convocatòria del Concili Provincial i de disposar d’una xarxa d’estudis superiors eclesiàstics incardinada al territori”.

En la seva lliçó inaugural, Cortés ha donat especial rellevància a la tasca de recerca i investigació sobre el cristianisme antic impulsada per l’INSAF. En aquest sentit, ha destacat que “a través dels congressos amb repercussió internacional, cursos i xerrades sobre sant Pau, santa Tecla i sant Fructuós, s’ha renovat i impulsat la recerca en aquest àmbit més enllà del que seria pròpiament la Tarraconense”.

4410 alumnes, 80 professors i 32 tesines de llicenciatura és el resultat d’aquests 25 cursos de l’INSAF. Xavier Cortés ha remarcat que “els vint-i-cinc anys no són un punt i a part en la tasca i funcions de l’Institut. Els reptes i les oportunitats són importants per aquest servei de l’Església de Tarragona, en diàleg i col·laboració amb la societat en general”. Per últim, ha definit aquesta institució diocesana com la “referència acadèmica i pastoral per a l’arxidiòcesi” i un “espai privilegiat de diàleg fe i cultura i de servei indispensable a la vida de l’Església que peregrina a Tarragona”.

Andreu Muñoz, director de l’INSAF: “La relació entre fe, consciència i ciència és harmònica i mai entra en contradicció”

L’acte ha comptat amb la participació i assistència de diverses autoritats eclesiàstiques, acadèmiques i civils. Andreu Muñoz, director de l’INSAF, en el seu discurs inaugural ha destacat el paper de l’Institut com a eina per “potenciar i difondre la investigació i la reflexió de les ciències religioses a fi d’ajudar els cristians a construir la seva pròpia consciència des de sòlids principis fonamentats en la fe i la raó”. En aquesta posada en valor de la formació, ha assegurat que l’Església ha de formar els seus fills “estimulant el coneixement veritable fonamentat sobre una sòlida base crítica”. Aquesta tasca que, en aquest cas, assumeix l’INSAF permet que “la relació entre fe, consciència i ciència sigui harmònica i mai entri en contradicció”. Tot i això, Muñoz ha alertat que la situació de matrícules és “preocupant” i s’haurà d’afrontar “una urgent i profunda revisió sobre les condicions que s’han de garantir per donar resposta a aquesta situació de crisi i remuntar la institució”.

Per la seva part, Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, ha destacat el nexe de l’INSAF amb la Facultat de Teologia, una relació de col·laboració amb llarg recorregut i que ara donarà com a resultat “un gran congrés que intenta explicar què era, què pretenia ser i com es va arribar a construir el monument de Centcelles”.

En representació de la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, Jordi Sardà, vicerector d’economia, ha remarcat que les dues institucions comparteixen el mateix objectiu de “formar persones”. En el seu discurs, Sardà ha assegurat que des de la URV hi ha la voluntat “d’intensificar les relacions” amb l’INSAF.

Durant la sessió inaugural, Roser Fornell, secretària de l’INSAF, ha fet lectura de la memòria del curs 2020-2021. També s'ha comptat amb l’assistència de Xavier Puig, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona.

Arquebisbe Joan Planellas: “La formació és la base per a un criteri adequat a l’hora d’exercir el do del consell en la vida de l’Església”

La inauguració del curs ha culminat amb la intervenció de l’arquebisbe Joan. En el seu parlament ha vinculat la tasca de l’Institut amb el procés sinodal que tot just inicia l’Església. En aquest sentit, ha demanat que des de l’INSAF també es visqui el Sínode “com un esdeveniment eclesial que ens afecta i ens compromet a tots”.

Pel que fa a la missió de l’Institut en l’àmbit de la formació, ha assegurat que l’Església ha de formar de manera adequada els seus membres, ja que “la formació és la base per a un criteri adequat a l’hora d’exercir el do del consell en la vida de l’Església”. Citant el Document preparatori del Sínode, Planellas ha fet una invitació a tots els membres de la institució a plantejar-se qüestions de la formació en sinodalitat com “quina formació oferim per al discerniment i per a l’exercici de l’autoritat?” o “com formem les persones per a fer-les més capaces de 'caminar juntes', escoltar-se recíprocament i dialogar?”

Fent referència a la lliçó inaugural de Cortés, l’arquebisbe Joan ha agraït el repàs històric de la formació eclesial a l’arxidiòcesi i ho ha relacionat amb la de la seva diòcesi d’origen, Girona, especialment pel que fa al Pedagogium que Cartanyà va impulsar a Tarragona el 1933 i, posteriorment a terres gironines. Per últim, ha felicitat a tota la comunitat acadèmica per aquests 25 anys i ha demanat ”fer-ne publicitat amb entusiasme”.

Podeu recuperar l’acte d'inauguració del curs acadèmic 2021-2022 de l'Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós sencer en aquest vídeo:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.