Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) El 7 de febrer de 1618, ara fa quatre-cents anys, s'iniciava la presència caputxina a Arenys de Mar. Feia tan sols vint anys que Arenys s'havia independitzat d'Arenys de Munt i el poble va demanar tenir un convent de frares que testimoniessin la seva vida. Aquest diumenge 11 de febrer s'obre l'Any Caputxí, una efemèride que vol posar en relleu la vinculació entre convent i poble durant quatre segles d'història.

Els caputxins havien arribat a Catalunya quaranta anys abans, l'any 1578, i estaven en aquell moment en plena expansió. És una època en que es funden molts convents caputxins, és un orde nou que ha arribat fa poc a Catalunya i que en aquells anys establirà presències a diferents punts de la costa, com a Calella, a Mataró, o a Blanes.

L'inici, a la capelleta de la Pietat

Els inicis a Arenys són modestos. Comencen amb una presència de tres o quatre frares. Fra Eduard Rey, provincial dels Caputxins a Catalunya, rememora els inicis de la presència: "On actualment hi ha el cementiri d'Arenys hi ha una capelleta, la de la Pietat, i és aquí on els primers frares caputxins a Arenys s'instal·len". En aquella època els cementiris sempre estaven dins els pobles, al voltant de l'església parroquial. Aquesta capelleta de la Pietat acull aquells frares caputxins a través del capellà d'aquell moment que tenia una petita caseta. Després aquella capelleta i aquella casa va passar a mans dels frares caputxins.

Al cap d'uns anys els frares es traslladen a un lloc que avui dia s'anomena 'El Paraíso', just a sobre del convent actual, i és allà on el convent va durar més, des de meitats del segle XVII fins al 1835, moment de l'exclaustració. Amb l'exclaustració es perd aquell convent, és requisat i subhastat com tots els altres.

Ens situem ara en el 1850. Un frare caputxí d'Arenys, el pare Joan Pruna, viu a casa seva i fa aleshores d'ajudant de capellà del poble. Aconsegueix aquell any un permís per fundar un col·legi de missioners. Acollia vocacions, els preparava a casa seva i els enviava a fer el noviciat a Guatemala.

Al 1878 es comencen a donar permisos de nou per tornar a obrir convents a Espanya. El d'Arenys de Mar serà un dels primers; el primer va ser el d'Antequera però el segon va ser el d'Arenys, a la casa del pare Pruna. "El nostre convent actual és la casa del pare Pruna ampliada", recorda Fra Eduard.

Una comunitat al servei del poble

A l'actualitat la comunitat d'Arenys de Mar compta amb deu frares caputxins. La tasca del convent actualment passa per oferir el culte, catequesi i grups. Hi ha també el Terç Orde Franciscà, persones que es comprometen amb la vida franciscana des de l'opció de vida seglar. Però també compta amb una important tasca social. "Es dona de dinar a la gent sense recursos de dilluns a divendres". Es donen bosses de menjar, però també tenen la possibilitat de dinar allà mateix i se'ls ofereix servei de dutxa. Un dia a la setmana també es proporciona roba.

L'Any Caputxí que s'inicia aquest diumenge ha sorgit de manera esporàdica i amb participació juvenil del poble. "En un acte públic en una presentació d'un llibre a l'estiu es va indicar que aquest 2018 se celebrava el quart centenari de la presència del convent i algunes persones vinculades a la Festa de Sant Roc del poble i a través de l'ajuntament van veure necessari que se celebrés. Aquesta gent és la que ha estat empenyent per donar-li forma a tot aquest Any Caputxí".

Celebrar aquesta presència de quatre segles és, per a Fra Eduard, "recordar el paper que han tingut els frares vinculats a llocs concrets". Aquesta vinculació entre convent i poble és important reprendre-la aquest any, explica el provincial dels caputxins. Els monestirs sempre han estat vinculats a grans àrees de terreny però els convents de frares establien una vinculació més propera amb un poble o amb un barri, vinculació que en molts casos perdura fins al dia d'avui.

"A Arenys el convent forma part de l'origen del poble d'alguna manera, hem canviat de lloc però vam arribar vint anys després del naixement del poble, forma part de la història del poble i això es nota".

L'Any Caputxí

I tot i que Arenys ha crescut molt i sovint hi ha gent que no coneix el convent, la presència caputxina forma part del paisatge del poble. "Per a la gent que ha estat aquí de generació en generació forma part dels referents fonamentals del poble, junt amb la parròquia i d'altres indrets. El centenari serveix per posar en relleu això".

Les activitats de l'Any Caputxí comencen aquest diumenge però inclouen la representació teatral sobre Sant Francesc a càrrec d'una companyia argentina el 3 de març. També el 16 de març es fa l'habitual recés de Quaresma obert a la gent però que aquest any gira entorn a l'espiritualitat dels primers caputxins. El 15 d'abril es farà una lectura dramatitzada del conte 'El frare escalfallits' de Joaquim Ruyra. El 18 de maig hi haurà una conferència a la biblioteca municipal sobre la història del convent i sobre frares nascuts a Arenys. El 13 de juny, Sant Antoni, vindrà el bisbe de Girona i s'estrenarà un documental sobre el convent. Per la Festa Major d'Arenys es farà una visita guiada al convent, i la cloenda de l'Any es farà per la festa de Sant Francesc, el proper mes d'octubre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.