Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) El Museu Bíblic Tarraconense ha inaugurat aquest dilluns dia 14 de desembre, a porta tancada per la situació sanitària actual, un nou espai museogràfic destinat a explicar l’evolució històrica de l’acròpolis de Tarragona al llarg de vint-i-tres segles.

Per a la materialització d’aquest projecte s’ha habilitat un espai a la planta baixa del Museu Bíblic Tarragona en què es pot veure un audiovisual —en català, castellà i anglès— amb l’evolució de la història de l’acròpolis, dues maquetes a escala 1:200 que recreen el recinte de culte imperial romà i la Catedral construint-se cap a l’any 1275, en l’època medieval; tretze inscripcions que van des de l’època romana fins als nostres dies, una col·lecció amb monedes de diferents èpoques i catorze gravats originals que mostren planimetries històriques i imatges de l’acròpolis com finestres obertes al passat. Els continguts es complementen amb diverses reconstruccions arquitectòniques i un conjunt de reproduccions en 3D de les inscripcions que s’exposen i que es troben publicats a la plataforma Sketchfab.

La sala està en connexió amb les restes arqueològiques i històriques que el Museu conserva en el seu edifici i subsòl i permet al visitant penetrar en les entranyes de l’acròpolis visitant les fonamentacions romanes d’una de les exedres del recinte de culte imperial, cisternes històriques i el refugi antiaeri de la Guerra Civil que va acollir en el seu moment més de set-centes persones.

Del coneixement científic a la divulgació

Aquest projecte, que pretén impulsar la disseminació del coneixement científic, està liderat pel Museu Bíblic i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), sota la direcció d'Andreu Muñoz i de Josep Maria Macias, i es troba vinculat a quatre projectes científics que s’estan desenvolupant o ja han estat desenvolupats.

"Amb Tarracròpolis s’exemplifica un bon projecte de transferència del coneixement combinant investigació i museografia amb la desitjada sinergia d’administracions i entitats que estimen el patrimoni i l’entenen com un actiu indispensable per a la formació integral de la societat", ha afirmat Muñoz.

Per la seva part, Macias, ha manifestat que aquest projecte de recerca, que ha tingut un gran reconeixement fora d’aquí, també vol ser un complement pedagògic per a treballar a les escoles de manera virtual com a preparació de la visita al Museu.

En la part museogràfica de Tarracròpolis ha col·laborat el Museu Diocesà de Tarragona cedint algunes peces de la seva col·lecció, el Museu Sefardí de Toledo i, en el seu finançament, diferents institucions: el Consell Comarcal del Tarragonès, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia, la Diputació de Tarragona, la Fundació Privada Mútua Catalana i el Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona.

L’acte d’inauguració ha comptat amb els representants d’aquestes entitats així com també de l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas i del vicari general de l’arxidiòcesi, Joaquim Fortuny. L’arquebisbe Planellas ha agraït i encoratjat als impulsors d’aquesta iniciativa i a totes les institucions col·laboradores tot destacant el paper cabdal de l’Església al llarg dels anys en l’acròpolis de la ciutat, tant en la seva missió evangelitzadora i de culte com en la capacitat de transformació i organització urbanística i territorial o en la dinamització de moltes accions socials, sanitàries, educatives i culturals.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.