Vés al contingut
Catalunya Religió

(Arquebisbat de Tarragona) L’acte, celebrat aquest dimarts, dia 30 d’octubre, ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs.

El degà del Capítol de la Catedral, Joaquim Fortuny, ha iniciat l’acte agraint l’esforç i compromís de les institucions implicades i el treball de l’equip multidisciplinari que ha treballat en el procés de restauració. «Era un repte en molt sentits, no només tècnic, també econòmic, i el Capítol de la Catedral conscient de la vàlua d’aquestes pintures i del seu estat de deteriorament va decidir fer un esforç econòmic per poder-les recuperar», ha explicat. Mn. Fortuny també va informar del cost de la intervenció que ha ascendit a 363.764 euros i ha estat possible gràcies a les aportacions del Departament de Cultura, el Capítol de la Catedral, la Diputació de Tarragona i la Fundació Privada Mútua Catalana.

Seguidament, el delegat diocesà per al patrimoni artístic i documental i art sacre, Antonio P. Martínez, va destacar el valor i importància del moble escultòric i les pintures de l’orgue que «constitueixen el millor exemple del Renaixement tardà a Catalunya», va dir. També es va centrar en la figura del pintor de les sarges, el piemontès Pietro Paolo de Montalbergo «que esdevé un enllaç constant entre la producció artística catalana i els models italians coetanis».

Per la seva part, la coordinadora del projecte, Maite Toneu, responsable de l’especialitat de pintura sobre tela del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, ha manifestat que el criteri utilitzat s’ha basat en la mínima intervenció i el màxim respecte per tots els elements amb a doble finalitat d’estabilitzar l’obra i retornar el missatge estètic al conjunt així com recuperar la funcionalitat de les portes. Toneu ha explicat breument l’evolució del projecte donant pas a un audiovisual que sintetitza el procés de restauració i conservació.

«Celebrem la restauració i la col·laboració»

El moment més esperat de l’acte ha estat la demostració de l’obertura de les sarges mentre l’organista titular de la Catedral, Jordi Vergés, ha interpretat una peça de J. S. Bach, Passacaglia et Thema Fugatum.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Laura Borràs, ha expressat la seva emoció davant la bellesa de les monumentals portes restaurades juntament amb la interpretació musical. Borràs també ha aplaudit l’estreta col·laboració que hi ha hagut tant entre l’equip de professionals participants com entre els sectors privats i públics. «Hem de celebrar la restauració i la col·laboració. És un exemple del s’hauria de fer en totes les circumstàncies i que s’ha fet en aquest context, treballar aportant allò que cadascú sap i que pot fer per assolir el millor resultat», ha dit. Així mateix, la consellera ha recordat que aquesta celebració tan reeixida s’escau molt bé en l’Any europeu del Patrimoni Cultural 2018.

Finalment, l'arquebisbe Jaume Pujol, ha reiterat l’agraïment a les institucions col·laboradores i a tot l’equip de professionals. Tanmateix ha recordat els treballs de restauració que encara resten pendents i els que ja s’han realitzat a la Catedral des que és arquebisbe amb l’objectiu de preservar el patrimoni i recuperar el seu esplendor original.

A l’acte hi ha assistit el delegat del govern de la Generalitat a Tarragona, Sr. Òscar Peris; la directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat, Sra. Elsa Ibar; la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Sra. M. Àngels Solé; el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Sr. Jordi Agràs; el diputat delegat dels Serveis d’Assistència al Ciutadà de la Diputació de Tarragona, Sr. Joan Olivella; la consellera de relacions ciutadanes de l’Ajuntament de Tarragona, Sra. Elvira Ferrando i membres del Capítol de la Catedral, entre d’altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.