Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(CR) El 15 d’abril del 2021 s’iniciaven les obres de neteja i restauració de la façana principal de la catedral de Tortosa. Poc més d’un any després, aquest dissabte 7 de maig, el nunci del Papa, Bernardito Auza, i el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, inauguraran i beneiran les obres posant punt i final a una neteja i reparació que ha fet canviar la fisonomia de la catedral de Tortosa com la coneixíem fins ara. 

Però no només la catedral de Tortosa s’ha transformat en els darrers anys gràcies a la neteja de la façana sinó que la visió actual del monument ha anat patint diferents canvis i obres. L’any 2015 la catedral de Tortosa pateix la major transformació visible després de l’enderrocament dels habitatges de davant que impedien la visió actual de la catedral. Les obres es van dur a terme després d’un llarg procés que va tardar dècades a materialitzar-se, ja que la decisió de tombar les cases de la façana fluvial es va prendre a la dècada dels anys 60 i es va ratificar en el pla general d’urbanisme del 1986. També comencen les obres de les escales de la catedral, esfondrades anys enrere per un temporal de pluja, i les obres per crear la plaça de davant de la catedral.  

Nova escultura de la Cinta a la façana

L’any 2017, en plena celebració dels 400 anys de l’arxiconfraria de la Cinta, l’arxiconfraria fa una donació de l’escultura de la Mare de Déu de la Cinta de tres metres d’alçada al Capítol Catedralici perquè es col·loqui en un lloc central de la façana de la catedral. Demana aleshores que abans de la col·locació de l’escultura la façana es netegi per protegir la imatge. Comença així la necessitat de netejar la façana de la Catedral de Tortosa, força bruta i malmesa, i una vella demanda de tota la ciutat. 

L’octubre de 2019 el bisbat de Tortosa anuncia que invertirà 600.000 euros en restaurar la façana barroca de la catedral de Tortosa. Es planteja en aquell moment una execució de les obres en sis fases. La primera fase a executar, amb certa urgència està determinada per la voluntat del bisbat d’instal·lar de manera imminent, en la fornícula central, la nova imatge de la Mare de Déu de la Cinta, donada per l’Arxiconfraria.

Malgrat plantejar l’execució per fases, les subvencions del Ministeri de Foment que aporta el 60% del cost, i els ajuts de l’ajuntament de Tortosa, la Diputació de Tarragona, i la conselleria de Cultura fan que el bisbat finalment liciti l’obra completa. Les obres comencen el 15 d’abril del 2021 per l’empresa EMR. La intervenció a la façana s’ha dividit en tres fases i també ha comptat en paral·lel amb les obres de les escales i la plaça de la façana de la catedral, que es van iniciar anys enrere després de l’enderroc de les cases del davant. 

Totes les restes arqueològiques que es mostraran a ‘Cota 0’ s’han descobert amb diverses campanyes d’excavació arran de les obres per urbanitzar la plaça de davant de la Catedral de Tortosa. La nova estructura de la plaça es feia en paral·lel també a l’adequació de les restes arqueològiques trobades durant les excavacions. El museu, anomenat ‘Cota 0’ es va obrir al públic el 14 d’abril d’enguany.

Neteja i restauració a fons

El projecte de neteja i restauració ha reparat rejuntats, ha consolidat els paraments de pedra més degradats, ha hidrofugat determinades zones molt exposades a l’aigua de pluja, i ha aplicat biocides per a evitar el creixement de plantes i les colonitzacions biològiques. També s’han substituït i protegit algunes fusteries i reixes que tenien problemes d’oxidació i corrosió; parts malmeses i trencades; i les que tenien un aspecte poc apropiat per a un edifici com la Catedral. 

S’han revestit les tres portes de la façana amb plaques de llautó daurat per convertir-les en portes ferrades que representen una al·legoria a les cintes de la mare de Déu. El color actual de les portes, però, no és el natural i caldran uns mesos perquè s’enfosqueixi.