Vés al contingut
Catalunya Religió

(Bisbat d'Urgell) Aquest mes de juliol s'ha efectuat la instal.lació de l'urna de seguretat en la fornícula on es venera la imatge de Santa Maria d'Almatà en el Cor baix de les Monges Clarisses del Santuari del Sant Crist de Balaguer.

La imatge original molt deteriorada pel corc, necessitava ser restaurada. Retirada per al culte fa un temps, va ser substituïda per una reproducció l'any 1991. Restaurada amb molta cura pel Centre de Restauració de Béns mobles de la Generalitat de Catalunya és novament exposada al culte i veneració dels fidels. El procés de conservació i restauració de la Mare de Déu d'Almatà s'ha centrat en la consolidació de la fusta del suport, molt afectada i debilitada per l'atac d'insectes xilòfags, i en la neteja de la policromia. Aquesta darrera ha permès recuperar les restes de policromia original que encara conservava bella imatge petita de la Mare de Déu, tant estimada pels balaguerins i més enllà de la Noguera.

La Mare de Déu d'Almatà és una talla de fusta policromada. Antigament aquesta imatge era la titular de l'església, abans del canvi d'advocació que tingué lloc durant el segle XVI en favor del Sant Crist. Diu la tradició popular que era una imatge que els comtes d'Urgell portaven a les batalles. La tija de ferro que conserva inserida en la seva base, juntament amb el seu petit format, podria ser indicativa que realment es tracta d'una imatge que formava part d'un altar portàtil. Els historiadors de l'art han atribuït l'execució d'aquesta obra a l'entorn del taller de l'anomenat Mestre d'Anglesola, i cronològicament sembla que hem de situar la seva creació cap a inicis del segle XIV.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.