(Abadia de Montserrat) La tercera edició del Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam, que tindrà lloc el dissabte 29 de juny, el dissabte 20 de juliol, el divendres 2 d’agost, el dissabte 17 d’agost i el divendres 30 d’agost a la Basílica de Santa Maria de Montserrat es presenta enguany sota l’epígraf Encontres. Grans artistes, grups corals, música de cambra es troben al voltant de l’orgue de Montserrat per oferir el gran repertori organístic clàssic i contemporani.
Aquest Festival Internacional, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i l’Obra Social Caixa Penedès, està projectat sota la direcció artística del pare Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació general és a càrrec del pare Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat. Catalunya Música dóna suport a aquest Festival i enregistrarà alguns dels seus concerts. Tots ells s’oferiran a través de la web de Montserrat i de Montserrat Comunicació (Montserrat Ràdio 100,6FM).
Per Jordi-Agustí Piqué, monjo de Montserrat i director artístic del Festival, “aquesta tercera edició vol refermar el nivell artístic assolit en les edicions anteriors i aplegar el gran públic que sempre ha freqüentat els concerts oferts fins ara. L’ampliació del nombre de concerts i l’increment en la varietat del repertori ofert volen arribar a la consolidació d’aquest Festival, que ja té un lloc en les agendes dels festivals internacionals d’estiu”.
El III Festival Internacional Orgue de Montserrat serà novament un homenatge a la memòria del pare Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició en l’orgue Blancafort (2010) d’alguns dels millors intèrprets de l’orgue de l’àmbit internacional.
El dissabte 29 de juny tindrà lloc la inauguració del Festival, que comptarà amb l’estrena de la versió per a orgue, solistes i cor d’El Pesssebre, del Mestre Pau Casals. Els cors de la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC), els solistes Elena Copons, Gemma Coma-Alabert, David Hernández, Xavier Mendoza i Pau Bordas, sota la direcció de Daniel Mestre, amb l’acompanyament de l’organista Mercè Sanchís, oferiran l’audició d’aquest Oratori, en la versió orgue i cor, volguda per la vídua de Pau Casals per donar a conèixer popularment la peça d’aquest genial músic català.
El dissabte 20 de juliol, el professor Ullrich Böhme ens oferirà un concert, que inclourà algunes grans obres del mestre Johann Sebastian Bach. L’organista alemany és el successor de Bach als instruments de l’església de Sant Tomàs de Leipzig, ciutat on Bach va produir les seves grans obres corals i organístiques. El mestre Böhme és reconegut com un dels més grans intèrprets a l’orgue de l’àmbit centreeuropeu.
El divendres 2 d’agost, dins del cicle de Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat tindrà lloc el concert de presentació del nou clavicèmbal de Montserrat. Aquest instrument ha estat construït de forma artesanal per Ignacio Bidart, i permetrà d’escoltar, juntament amb un orgue positiu, a mans del Mestre Miquel González i de Jordi-Agustí Piqué, els concerts per a dos teclats del P. Antoni Soler, antic escolà de Montserrat, i obres de G. F. Händel i Krebs.
El dissabte 17 d’agost serà l’encontre entre l’orgue de Montserrat, amb l’organista Josep Vicent Giner, i l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA), sota la direcció de Gerard Claret. Aquest serà un concert singular, perquè es podran escoltar els famosos concerts per a orgue i orquestra de Georg F. Händel.
El divendres 30 d’agost, dins el Curs d’Organistes d’Església de Montserrat, es retrà homenatge a l’intèrpret catalana Montserrat Torrent. Serà ella mateixa qui, a l’orgue de Montserrat, interpretarà les principals obres del seu repertori, que l’han dut a realitzar una carrera internacional, i que la fan una de les professores d’orgue més reconegudes arreu del món.
Tots els concerts se celebraran a la Basílica de Santa Maria de Montserrat a les 21h i l’entrada serà lliure.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.