Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(David Casals –CR) “El Raval és un reflex d'una ciutat diversa i que conviu i volem que sigui un exemple per a la resta de Barcelona”. Aquest fou el propòsit que va llençar la nova regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin (Barcelona en Comú), que aquest dimecres al vespre va participar al tradicional àpat comunitari que se celebra al barri obert als veïns i a totes les comunitats religioses amb motiu del Ramadà.

Des de fa més de sis anys l'entitat Tot Raval organitza aquest acte. És un 'iftar', un trencament del dejuni comunitari. El Ramadà és el mes més sagrat pels musulmans, i la gran majoria de creients no mengen ni beuen entre la sortida i la posta del sol.

L'assistència a aquest esdeveniment fou el primer acte com a regidora en el barri del Raval des que Pin va pendre possessió del nou càrrec, després que Barcelona en Comú guanyés les eleccions municipals del passat 24 de maig. La nova alcaldessa, Ada Colau, i el seu nou equip, format per 10 regidors més, van prendre possessió del seu càrrec fa poc més de dues setmanes, el 13 de juny.

La regidora va destacar que aquest 'iftar', obert a tots els veïns del barri, i on també van intervenir representants de les diferents comunitats religioses que hi tenen presència (com catòlics, protestants i pentecostals), és una “pràctica comunitària preciosa que cal fomentar més enllà de moments puntuals”. “Totes les comunitats són veïns de primera i l'iftar és una forma de demostrar-ho”, va agregar.

La comunitat de creients

Des de l'Associació Intercultural Diàlegs de Dones, Fàtima Ahmed va recalcar que el concepte musulmà de la 'umma', la comunitat de creients, té un sentit “unitari” que es reflecteix en la celebració d'un acte obert al barri.

“Tots units perquè volem que el barri sigui millor”, va dir Ahmed, que porta 20 anys treballant per a la integració de les dones al Raval.

D'altra banda, l'islam a Catalunya és divers, i això es va reflectir també en l'acte. Van intervenir representants de les dues grans nacionalitats d'origen dels seus fidels amb presència al barri: marroquins i paquistanesos.

Tanmateix, i com ja han fet en altres anys anteriors, van voler que les dones tinguesssin protagonisme i de fet, dues d'elles van llegir uns textos, on feien una crida al diàleg i a la convivència, un concepte a qui el pastor de la comunitat evangèlica pentecostal del carrer de la Cera, Manel, va demanar “un aplaudiment”.

“Som una gota enmig d'un mar d'intolerància però, gota a gota, podem fer un mar de convivència”, va expressar la pastora protestant Marta López. “El Raval és un barri exemplar”, va recordar Anna Arroyo, en nom de la Fundació Benallar, vinculada a l'Església Catòlica.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.