Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) A causa de la pandèmia, des de fa dos anys les Hospitalitats de la Mare de Déu de Lourdes no han pogut fer la seva tradicional pelegrinació al Santuari de Lourdes. Durant tot aquest temps, moltes persones malaltes i/o amb discapacitat pràcticament no han pogut sortir de les seves residències. És per això que, aquest any, les Hospitalitats d’arreu de Catalunya han fet tot el possible per tornar al Santuari i ja es poden fer les inscripcions pel viatge a través dels diferents webs de les diòcesis catalanes. L’última activitat de preparació per anar a Lourdes ha estat aquest cap de setmana a Montserrat, on s'han reunit més de 600 persones de les diverses hospitalitats catalanes. Totes elles han omplert la basílica en una missa presidida pel bisbe de Lleida, Salvador Giménez.

La presidenta de l'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa, Marta Ventura, reconeix que tant els voluntaris com les persones que acompanyen afronten aquesta edició del pelegrinatge amb moltes ganes, gairebé com una necessitat: “Tots en tenim moltíssimes ganes, les Hospitalitats necessitem tornar a Lourdes”. Per a ells, anar-hi és com "anar a veure la mare, té un sentit molt especial", diu. Assegura que necessiten tornar a viure la convivència i la germanor que hi ha. “Canvia la vida de les persones, tant dels malalts i discapacitats com dels voluntaris que els acompanyem”, afegeix Ventura.

Una pandèmia plena d’activitats

Tot i que durant aquests dos anys no s’ha pogut fer el viatge a Lourdes, Marta Ventura explica que des de l’Hospitalitat s’ha fet tot el possible per mantenir l’esperit de la pelegrinació i tot el que l’envolta. “L’any 2020 vam fer un peregrinatge virtual, com si haguéssim anat a Lourdes", diu. De fet, al setembre, un grup d’hospitalaris van anar al Santuari i van reproduir tots els actes, els van gravar i els van retransmetre per la gent que no tenia l’oportunitat d'anar perquè estaven confinats a les residències.

Posteriorment, l’any 2021, es va preparar un pelegrinatge a través de les diòcesis que engloba l’Hospitalitat. “Durant cinc dies vam reproduir tots els actes que hauríem fet a Lourdes, però els vam fer aquí, al nostre territori”, diu Ventura. Ho van fer un dia a cada diòcesi perquè la gent pogués sortir almenys un dia de les residències. El moment més emotiu, segons Marta Ventura, va ser la missa del diumenge a la Sagrada Família. “Va ser un acte preciós, amb tots els malalts i persones discapacitades que van omplir l’aforament, que en aquell moment era limitat”, manifesta. En aquell acte hi van ser els presidents de les vuit Hospitalitats catalanes i la directora general d’Afers Religiosos. Va acabar amb una processó solemne amb la Mare de Déu de Lourdes.

La mateixa presidenta de l’Hospitalitat recorda amb satisfacció aquest període de la pandèmia, en el qual els voluntaris van fer tot el possible per “mantenir viva la flama” . El mes de desembre del 2021 tampoc no es va poder fer el dinar de Nadal, però a partir d’aquest mes de gener l’Hospitalitat ja s’ha posat a treballar per preparar la pelegrinació d’aquest any, que segurament superarà el rècord d’assistència: “El calendari ja el tenim tancat, tots els actes estan preparats i reservats des de fa dos anys. De fet, també ho teníem preparat per l’any passat i ho vam haver d’anul·lar, però enguany esperem tirar-ho endavant si no hi ha cap incidència”, explica Ventura.

“Una experiència que marca de per vida”

Per a l'Hospitalitat de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa, l'acte de germanor d'aquest cap de setmana a Montserrat ha estat l'últim abans de la pelegrinació a Lourdes. En el seu cas tindrà lloc del 23 al 27 de juny amb la companyia del cardenal Joan Josep Omella, que presidirà el pelegrinatge. Ara, des de l’Hospitalitat la màxima prioritat és la de trobar més voluntaris que acompanyin els malalts i les persones amb discapacitat: “Per cada persona malalta necessitem dos o tres voluntaris”, diu. Hi ha l’equip de neteja, el de menjadors, l’equip sanitari, d’animació, entre d'altres. “Tot això requereix molta gent”, recorda Ventura.

No obstant, tant ella com els altres membres de l’Hospitalitat tenen clar que tota la feina dels voluntaris es veu recompensada amb l’experiència que suposa anar a Lourdes: “És una experiència que marca de per vida. Hi tornaràs o no, però el fet d’acompanyar els malalts, d’ajudar-los, en un ambient religiós i espiritual acompanya a viure uns dies que fa que tornem renovats”.

En aquest sentit, Ventura recorda que tot i que aquests dos anys d’espera s’hagin fet llargs, “hi ha gent que viu constantment així”. És per això que anar a Lourdes “t’ajuda a valorar més les coses.”

Totes les persones que es vulguin inscriure a la pelegrinació per acompanyar els malalts i/o discapacitats poden fer-ho a la pàgina web de les diferents hospitalitats repartides arreu del territori. Els únics requisits sanitaris són que tothom tingui la pauta de vacunació completa, a més del test d’antígens que es farà el dia abans de la sortida cap al santuari.

El període d'inscripció per fer el pelegrinatge amb l'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes de les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa es va obrir aquest 2 de maig. Les inscripcions de l'Hospitalitat de la diòcesi de Tarragona es poden fer fins al 31 de maig, per anar a Lourdes del 2 al 6 de juliol. Les de Vic i Solsona també estan obertes, tot i que la seva pelegrinació començarà l'11 de juny. Pel que fa al bisbat de Girona, les inscripcions estaran obertes fins al 21 de maig, en el que serà la 55a edició, i tindrà lloc del 23 al 27 de juny sota el lema 'Ves a dir als sacerdots que es construeixi aquí una capella i que s’hi vingui en processó'.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.