Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) A la diòcesi de Solsona fa quatre anys que van detectar una llacuna en la formació dels sacerdots. Una bona part, amb un perfil de sortida del seminari molt limitat a l’àmbit litúrgic i teològic. Però no sempre amb habilitats socials i de lideratge parroquial. Inspirats en un model francès, han obert una línia de capacitació en aquest camp per iniciar tot un canvi cultural.

“Molts capellans estan molt ben formats doctrinalment, teològicament, però hi ha un gran buit en govern i lideratge”, explica Teresa Valero, cofundadora l’Institut de lideratge pastoral Autem i treballadora apostòlica del bisbat de Solsona. Considera que els han format per ser “l’home orquestra”. Però això grinyola amb “la nova fisonomia missionera per on volen anar les nostres parròquies”. Per treballar en equip, aquest model “és insostenible”, apunta.

Quan el sacerdot és “la pedra d’ensopec”

Valero explica que algunes parròquies havien engegat programes per incorporar adults de mitjana edat. Però amb un èxit relatiu. Per una banda, aconseguien atraure gent nova a les parròquies amb els grups Alpha. Però els capellans seguien amb un esquema de relacions i habilitats personals molt tancat, que no facilitava l’acompanyament de processos personals ni de comunitat cristiana.

“Amb aquests grups s’anaven incorporant persones, però vèiem que hi havia una pedra d’ensopec a la parròquia que era el mateix sacerdot, que estava format amb un tipus de lideratge típicament sacramental”, reconeix Valero. Els calia aprendre a liderar a l’estil de Jesús, des del servei i amb una visió d’equip.

Així va néixer Autem el juny de 2017. Teresa Valero, junt amb el bisbe de Solsona, Xavier Novell, i el director d’Alpha Espanya, Tote Barrera, van començar el primer curs a Barcelona per a capacitar els pastors en lideratge. “Estem oferint una cosa molt innovadora i som conscients que costa”.

Autoconeixement i lideratge

Són nascuts a Catalunya, i la majoria d’alumnes són de casa nostra, però estan oferint formació arreu de l’Estat. Han passat per aquest institut de formació diversos capellans de Solsona, Vic, Tortosa, Tarragona, Lleida i València. Però també de Jaén, Coruña i Madrid. Autem ja ofereix, a partir d’octubre, una quarta edició del curs de lideratge per a sacerdots.

Els ensenyen l’autoconeixement i a veure quin estil de lideratge exerceixen. Després del curs, es veuen capacitats per engegar un canvi de visió i d’organització a les parròquies. “Els capellans que ja s’han format treballen amb un equip amb qui es reuneixen cada setmana; no és el consell pastoral que es reuneix cada tres mesos”.

32 laics en un curs pilot

Però no només treballen amb capellans. També han fet un curs pilot amb 32 de laics, la gran majoria de parròquies de Catalunya, entre les quals, la unitat pastoral Pilar-Magdalena de Lleida. L’experiència ha estat molt positiva i els mateixos alumnes s’han convertit en prescriptors del curs.

És el cas de Remigi Palmés, que el mes de novembre va ser nomenat delegat per a l’evangelització del bisbat de Vic. Descriu el curs com “una experiència molt gratificant” i assegura que aquesta formació “transforma”. Considera apropiada la dinàmica de treball i diu que “el contingut del programa és molt nou, professional i molt adaptat als temps que vivim”.

Al setembre obriran aquesta experiència de formació per a equips pastorals, i serà en format en línia. Volen facilitar així la participació i minimitzar costos de desplaçaments. Els mòduls estan dividits en dues sessions, totes són en dissabte al matí.

“Havíem pensat aquest curs per a laics per a les parròquies en què el sacerdot també havia fet ja el curs; però crec que ho poden aprofitar molts altres laics”, hi afegeix Teresa Valero.

Un equip de formadors cristians

L’equip de formadors ha creat els cursos de zero. “En hores i en qualitat, els cursos que estem impartint són similars als de les escoles de negocis”, on treballen habitualment els professors. En l’àmbit eclesial “dediquen una part del seu temps com a voluntaris, perquè ho senten com una missió”.

Valero explica que en l’etapa de crear l’equip de formadors, s’hi han entretingut més. “Havien de ser coaches cristians, persones madures, amb fe”, apunta. Ara estan en procés d’erigir-se com una fundació canònica, reconeguda oficialment pel Vaticà. De moment Autem és un projecte autònom, que opera a tot Espanya, tot i que reben l’aixopluc provisional del bisbat de Solsona. “És un impàs, una cosa passatgera”, apunta Valero.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.