Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(ACN –Guardiola de Berguedà) Des de grans edificis fins a petites esglésies, jaciments, castells i fortaleses, el Berguedà té centenars d’elements patrimonials del romànic, però molts són totalment desconeguts. Ara, tot aquest patrimoni es vol posar en valor amb un centre d’interpretació del romànic que finança la Diputació de Barcelona amb una inversió d’1,4 milions d’euros. S’ubicarà al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà, la principal joia del romànic.

“S’ha de convertir en un espai per entendre el romànic, per entendre el món medieval i per entendre com funcionava la comarca i tot el país”, ha explicat l’historiador i guia del monestir, Joan Busoms. Els treballs s’iniciaran l’any que ve amb la previsió que el centre es posi en marxa l’any 2025.

Conegut com la catedral del món rural, el monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà és propietat del Bisbat de Solsona i s’ha convertit des de fa anys en un centre de cultura, descentralitzat. La programació s’articula a partir de festivals estacionals i combina exposicions, teatre, instal·lacions, dansa i música, entre altres.

Espai catalitzador i dinamitzador de l’oferta cultural de l’alt Berguedà

Ara, el monestir fa un pas més i es convertirà en el centre d’interpretació i estudi del romànic de la comarca. “Serà un centre neuràlgic, visita obligatòria per a tots els enamorats del romànic”, explica l’alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, qui està convençut que el projecte beneficiarà “tota la comarca”.

El centre oferirà una experiència innovadora, que permetrà interpretar la memòria romànica des de la contemporaneïtat. Un altre dels grans eixos és el desenvolupament econòmic, social, cultural i turístic del municipi de Guardiola de Berguedà i de tota la comarca. Així, el futur centre d’interpretació i estudi contempla les activitats culturals que es desenvolupen al voltant del monestir de Sant Llorenç com a espai catalitzador i dinamitzador de l’oferta cultural de l’alt Berguedà.

De fet, des del monestir de Sant Llorenç es visiten actualment diversos recursos del romànic del Berguedà, com són l’església de Sant Quirze de Pedret (Cercs), l’església de Sant Sadurní de Rotgers (Borredà), l’església de Sant Vicenç de Rus (Castellar de n’Hug) i l’església de Sant Vicenç d’Obiols (Avià). L’any 2021 van rebre 6.900 visitants, dels quals més de 3.600 van participar en actes culturals al monestir de Sant Llorenç (tot i les restriccions per culpa de la covid-19).

Calendari

L’acord, signat aquest dilluns la migdia per la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, el bisbe de Solsona, Francesc Conesa, i l’alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, fixa que durant els pròxims mesos es començaran a redactar els projectes tècnics per poder començar les obres l’any que ve. Es preveu que els treballs acabin el 2025. El projecte preveu intervencions a les diferents estances de l’interior del monestir, on s’adequaran els accessos i es faran obres per adequar l’espai a usos expositius i polivalents (tallers, reunions, programes educatius i serveis).

El monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà

El monestir de Sant Llorenç està situat al municipi de Guardiola de Berguedà, en un altiplà des d’on domina l’aiguabarreig del Bastareny i el Llobregat. És propietat del Bisbat de Solsona i l’ús de l’espai és de l’Ajuntament de Guardiola de Berguedà. Les actuacions de millora han estat a càrrec de la Diputació de Barcelona. La corporació hi ha invertit, des del 1996, més de 7 milions d’euros.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.