(Ateneu Sant Pacià) Després d’una parada obligatòria per la pandèmia, l’Ateneu Universitari Sant Pacià ha celebrat el segon acte de graduació de la seva història. Una quarantena d’estudiants de les facultats de Teologia, de Filosofia, d’Història, Arqueologia i Arts cristianes, i de l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis s’han trobat per formar part d’un acte acadèmic en què, després de dos anys, s’ha pogut compartir la celebració del final d’una etapa amb professors, familiars i amics.
L’acte ha començat amb l’entrada de la processó acadèmica, formada per Dolors Cerdán, Macera de l’Ateneu, Medardo Bazán: portador del Birret amb els colors de les facultats, símbol dels recent graduats, un representant de cada facultat, i les autoritats acadèmiques: Gabriel Seguí, president l’Institut de Litúrgia ad instar facultatis; David Abadías, degà de la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts cristianes; Carles Llinàs, degà de la Facultat de Filosofia de Catalunya; Emili Marlés, vicedegà de la Facultat de Teologia de Catalunya; i Armand Puig i Tàrrech, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià. Seguidament, alumnes i professors han dedicat una pregària a la Mare de Déu de la Saviesa, que presideix l’Aula Magna.
A continuació ha estat el torn dels representants dels estudiants. El primer ha estat Lucas Salcedo, representant dels estudis de la Facultat de Teologia: Batxillerat/Grau i Llicenciatura/Màster en Teologia. Salcedo ha destacat que, a mesura que passen els anys, els estudiants s’adonen que la Facultat “no és un lloc només per adquirir coneixements, sinó que també va relacionat amb qui som, com ens relacionem mútuament, quins espais generem, quin tipus de veritat som o cap a on podem caminar.” En aquest sentit, considera que el regal més gran d’aquests estudis en Teologia “ha estat anar creixent cap a llocs que un no es podia imaginar.”
Després ha parlat Andreu Muñoz, representant del Grau i el Màster en Història, Arqueologia i Arts cristianes, i del Màster en Patrimoni Musical Litúrgic de la Facultat Antoni Gaudí. Muñoz ha fet memòria d’unes paraules d’Antoni Gaudí que va sentir el dia que va entrar a estudiar i que pensa que resumeixen la manera de fer de la Facultat: “Per fer les coses bé, primer cal l’amor, i segon, la tècnica”. De l’Ateneu n’ha destacat la manera com es transmeten els estudis i la feina que s’hi fa: “l’Ateneu esdevé un baluard de l’humanisme cristià a Catalunya”, ha dit. Per últim, ha posat la mirada al futur: “Això és un tret de sortida vers nous horitzons que, tot i perfilar-se borrosos, apunten a una labor clara: contribuir al coneixement del passat del fenomen que més ha influït en la història i la identitat d’Occident dels darrers 200 anys.”
Ha tancat els discursos dels alumnes Manuel Alogo Nguema en representació de la Llicenciatura/Màster en Litúrgia. Mn. Nguema ha explicat que la seva promoció, formada per sacerdots nascuts majoritàriament a l’Àfrica i Llatinoamèrica, es va veure sorpresa per la pandèmia al primer any d’estudis i que això els va generar dificultats: “La nostàlgia encara viva als cors de deixar les nostres terres i l’afebliment moral i psicològic provocats pels efectes col·laterals de la pandèmia amenaçaven l’horitzó del nostre itinerari acadèmic i posaven a prova els horitzons i expectatives de ser avui en aquesta efemèride.” També ha destacat la “generositat i acolliment” del professorat que, ha dit, “no només ens han transmès conceptes acadèmics, sinó que també ens han acompanyat entranyablement en el nostre procés diari d’adaptació a la cultura occidental i la pertinença a la comunitat científica de prestigi d’aquest Ateneu.”
S’han tancat els parlaments amb el discurs del rector de l’Ateneu, Armand Puig, que ha destacat que els tres representants dels estudiants hagin destacat en el seu discurs el concepte d’“humanitat”. “El coneixement humanitza”, ha dit el Dr. Puig: “quan un s’interessa per una disciplina, dintre seu apareix la inquietud sana i bona de conèixer, d’entendre, de comprendre, de contribuir, ni que sigui amb un granet de sorra, a allò que és la gran muntanya que la humanitat basteix dia rere dia. (...) Nosaltres, a més a més, ho fem en nom de l’Evangeli de Jesús.”
Per cloure, Armand Puig ha animat als graduats a seguir formant part de la comunitat de Sant Pacià, siguin on siguin: “Després d’aquest acte hi haurà la dispersió, una disseminació pel món. Quan, d’aquí cinc anys, estigueu en un altre context, recordareu amb afecte i agraïment el que hem viscut en aquests anys. Per tant, disseminem-nos, escampem-nos, però no ens fragmentem.”
L’acte s’ha tancat amb el cant conjunt de l’himne universitari, el Gaudeamus Igitur, i posteriorment, s’ha fet una foto de família amb els graduats i el professorat. Finalment, s’ha ofert un brindis de celebració amb tots els assistents.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.