Vés al contingut
2 Catalunya Religió dt. 29/11/2022
Govern Pla Català

CR  El Govern de la Generalitat ha fet públic aquest dimarts un pla amb 100 mesures per fomentar l’ús del català i que recull les iniciatives sectorials de totes les conselleries. Des del Departament de Presidència, on està integrada la direcció general d’Afers Religiosos, es proposa prioritzar l’ús del català entre les comunitats religioses.

Concretament, en la mesura número 4, la conselleria proposa un Pla per al foment de la llengua catalana en l’àmbit de les comunitats religioses. Amb això es vol “incrementar l’ús del català entre les comunitats religioses a Catalunya i en les comunicacions de les entitats” en un col·lectiu que els darrers ha acollit molta població de fora de Catalunya. Un fenomen que afecta tant al catolicisme com a les tradicions minoritàries, independent del seu arrelament històric al país. En aquest àmbit, el Govern també “vol afavorir parelles lingüístiques interreligioses”.

Les confessions presents a Catalunya no sempre disposen dels recursos per oferir amb agilitat els textos oficials en català

D’altra banda, el Pla es proposa “disposar de versió catalana dels principals textos religiosos de les diverses tradicions així com dels documents de referència que es produeixin en l'àmbit internacional”.

Tot i la important tasca de traducció al català que des de sempre han impulsat les tradicions religioses arrelades a Catalunya, avui és una dificultat disposar en català d’alguns d’aquests textos, especialment en l’àmbit digital. Això provoca que la majoria de vegades les recerques condueixin a traduccions en altres idiomes i que sigui una dificultat aconseguir una cita correcta d’un text oficial o trobar materials de referència de les tradicions religioses en català. També és significativa que s'inclogui en les traduccions els textos actuals de les institucions religioses internacionals. Habitualment el castellà, l’anglès o altres llengües majoritàries són l’idioma en què es produeixen o se serveixen els documents de referència, com per exemple els principals textos de la Santa Seu. Les confessions presents a Catalunya no sempre disposen dels recursos per oferir amb agilitat i amb accés universal aquests textos en català.

El Pla per al foment de la llengua catalana en l’àmbit de les comunitats religioses està inclòs en les 100 accions transversals que ha aprovat el Govern i que també ha de concretar-se en un Pacte Nacional per la Llengua que es vol aprovar amb diversos agents socials a principis de l’any vinent.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.