Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Mohamed El Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya (UCIDCAT) ha parlat amb Catalunya Religió per recolzar a les víctimes i els seus familiars i també per desmarcar l'Islam de la violència dels actes terroristes del passat 17 d'agost a Barcelona. El Ghaidouni afirma que "La resposta que s'ha de donar és en primer lloc com a ciutadans catalans: el rebuig d'aquests fets terroristes. En segon lloc, com que aquests actes s'han executat en nom de l'Islam, hem de deixar clar, com a musulmans, que la nostra religió no té res a veure amb la barbàrie. La religió és convivència i no pot compaginar-se amb aquests actes. La nostra resposta ha estat clara en un comunicat que hem emès on donàvem el nostre condol i suport a les víctimes".


El Ghaidouni (Casar Alquivir, Marroc, 1968) és llicenciat en matemàtiques i doctor en estadística. També és educador social, investigador universitari i expert en resolució de conflictes.

Un missatge que no arriba a tothom

El Ghaidouni es queixa que "Un dels principals problemes de la comunitat musulmana és la falta de mitjans de comunicació propis que puguin fer arribar el seu missatge a la resta dels ciutadans. També cal remarcar que la majoria de mitjans de comunicació, per no dir tots, no tenen en compte tot el que està fent la comunitat musulmana per normalitzar la seva pràctica religiosa i per aportar el seu gra a la convivència i a la unitat de la societat. Ara bé, almenys tenim mitjans per fer arribar els nostres missatges als membres de la comunitat a través de les estructures organitzatives de la UCIDCAT i també els nostres contactes amb alguns mitjans de comunicació que ens estan ajudant a fer arribar les nostres veritables idees a la resta dels ciutadans".

"Per tant és una dificultat fer veure a la gent de fora de la comunitat que l'Islam no té res a veure amb els extremismes i la violència. S'ha de diferenciar clarament els dos conceptes: la religió per una banda i la barbàrie per una altra. Nosaltres com a comunitat musulmana ho tenim molt clar però no tota la societat. Quan aquests terroristes cometen aquests actes en nom de la religió, donen per entès que aquesta religió els legitima, i no és veritat. Cap religió pot legitimar-ho."

Un treball conjunt per evitar la radicalització

Pel que fa a les accions per evitar la radicalització El Ghaidouni explica que"Sempre hem dit que des de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya hem d'aprendre dels errors dels altres, preguntar als països que tenen més experiència. Per què els hi ha fallat el sistema educatiu i per què tenen joves que han nascut i crescut en aquells territoris i s'han llençat als braços dels terroristes. La feina ha de ser conjunta entre l'administració i la comunitat musulmana, ni l'administració sola ni la comunitat sola poden solucionar aquest problema.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.