Vés al contingut
Catalunya Religió dv. 29/04/2011

(Jordi Llisterri – CR). Aquest dijous el Diari Oficial de la Generalitat ha publicat el decret mitjançant el qual es crea el Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa. Serà un nou organisme vinculat a la direcció general d’Afers Religiosos que assessorarà i podrà plantejar propostes al Govern en aquests temes.

El decret especifica la composició i el format d’aquest nou Consell integrat en el Departament de Governació i Relacions Institucionals que dirigeix Joana Ortega. És el pas previ a la designació del president d’aquest Consell i a l’elecció seus membres, que serà de 15 persones com a màxim amb un mandat de dos anys.

El president del Consell serà nomenat per la Consellera a proposta del director General d’Afers Religiosos, Xavier Puigdollers. Està previst que aquesta responsabilitat l’assumeix el filòsof, escriptor i professor de la Universitat Ramon Llull, Francesc Torralba. Segons preveu la nova estructura del Consell, el nou president serà el responsable de proposar al director general d’Afers Religiosos els noms dels membres del Consell. En el decret no es preveu cap limitació ni quota de representació de les diverses confessions religioses presents a Catalunya en l’elecció d’aquests representants. La presidència i els membres del Consell són càrrecs no retribuïts.

Les funcions del Consell seran “assessorar o informar” a la direcció general i “proposar les actuacions o els plantejaments que consideri adequats en el marc de les relacions amb les diferents esglésies, confessions i comunitats religioses que acompleixen la seva activitat a Catalunya”. En les reunions hi podrà assistir també el director general i s’hi podran convidar a intervenir persones vinculades als temes tractats. El Consell també podrà crear comissions de treball sobre les polítiques públiques de la Generalitat de Catalunya en matèria d’afers religiosos.

En el decret, es justifica la creació d’aquest Consell per “garantir el màxim respecte a la llibertat ideològica, religiosa i de culte, així com una pacífica convivència de les diferents esglésies, confessions i comunitats religioses en el si d’una comunitat plural i diversa”. Un tasca que “ha de comptar amb el compromís de persones relacionades o vinculades amb les diferents esglésies, confessions i comunitats religioses que, des de l’exercici de diverses responsabilitats en la societat, assessorin el Govern”.

El darrer punt del decret encomana al Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa “incorporar la perspectiva de gènere en el desenvolupament de les seves funcions” i “fer el seguiment i la validació permanents de l’ús de la variant de gènere en els instruments i els indicadors utilitzats per desenvolupar la política en matèria d’afers religiosos”.

El decret de reestructuració del Departament de Governació també recull les competències de ladirecció general d’Afers Religiosos entre les que hi ha “atendre les diferents entitats religioses establertes a Catalunya”, les relacions amb els responsables institucionals, l’aplicació dels acords que manté la Generalitat amb diverses confessions.

 

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.