Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria de fotos Media

(Bisbat d'Urgell) L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, va presidir aquest dimarts 1 de setembre la Festa de Sant Gil, al Santuari-Basílica de la Mare de Déu de Núria, enguany marcada per la crisi sanitària actual amb totes les mesures de seguretat i prevenció establertes per les Autoritats. Van assistir a la celebració Eucarística el vicepresident de la Diputació de Girona; el president del Consell Comarcal del Ripollès; el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; l’alcaldessa de Ribes de Freser; la regidora de Queralbs en representació de l’alcaldessa; així com els pastors i amics de la Mare de Déu de Núria.

Els actes de la jornada van iniciar-se a l'estació de Ribes-Vila on es van presentar les noves validadores a les estacions de Vall de Núria i Toni Casals va explicar el nou sistema d’entrada. Les autoritats van pujar fins al Santuari-Basílica amb els nous trens MGB i van poder escoltar la nova audioguia que millora les explicacions dels passatges que es dirigeixen al Santuari.

En arribar al Santuari de Núria les Autoritats es van dirigir al nou Telefèric de la Coma del Clot on el director de Turisme i Muntanya, Toni Sanmartí, va explicar les característiques i capacitat del nou Telefèric. Després van pujar amb el telefèric i els van explicar la ruta dels Ponts històrics amb les corresponents explicacions sobre la rehabilitació del Trampolí de Salt d’esquí. En arribar al Santuari, al Centre d’interpretació, van visitar l’exposició de cartells antics artístics sobre la Vall de Núria.

En la celebració eucarística, Joan-Enric Vives va glossar com la festa de St. Gil ens recorda que no estem sols ni dispersats ni abandonats; tenim un pastor, Crist, el Bon Pastor, que ens guia enmig de les dificultats de la vida, també en l’actual pandèmia. Va subratllar com cadascú de nosaltres és també pastor perquè hem de tenir “cura dels altres” tal com ens ho ha demostrat la crisi sanitària actual. on s’ha posat de manifest la importància de la tasca de cura dels sanitaris, del personal mèdic i de tots aquells que amb el seu treball humil i discret han permès mantenir els serveis bàsics essencials.

L’Arquebisbe glossà com Sant Gil ens donà la imatge sagrada de la Mare de Déu de Núria, patrona de la diòcesi d’Urgell, que ens dóna el seu Fill, Jesús, que porta l’Evangeli i la benedicció. La Mare de Déu de Núria anem-la tots a visitar! canten els goigs que amb joia sempre canten els fidels. L’Arquebisbe animà a “visitar espiritualment” la Mare de Déu, a cercar-la, enmig de les dificultats de la vida. St. Gil ens porta tres coses més: l’olla pels pastors, símbol de la comunió i solidaritat entre tots nosaltres; la creu, símbol de la mort i resurrecció de Jesús, misteri central de la fe cristiana; i la campana símbol de la veu del cel que estem cridats a escoltar.

Després de la Missa enguany no va tenir lloc tradicional processó a l’ermita de Sant Gil per seguretat i el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Ricard Font, va ser convidat per part de l’Arquebisbe a dirigir unes paraules als fidels, on va destacar la bona sintonia entre el bisbat d’Urgell i Vall de Núria per tal que el Santuari-Basílica esdevingui un referent espiritual, cultural i sostenible amb el medi ambient en la línia del que el Papa Francesc demana en la seva encíclica “Laudato si”. I va fer memòria de les millores realitzades i dels nous projectes.

La celebració clogué amb el cant joiós dels goigs a la llaor de la Mare de Déu de Núria a qui s’encomanaren especialment tots els fidels.