Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Glòria Barrete —CR) "El passadís sembla més ample, mira les finestres noves, ja hi ha calefacció!". Aquestes han estat algunes de les frases més repetides per famílies, nens, educadors i veïns que aquest dilluns a la tarda han acudit a la inauguració del nou centre socioeducatiu Poblenou de la Fundació Pere Tarrés. Situat en el locals de la parròquia del Sagrat Cor del barri, les instal·lacions han patit una transformació digna de programes de televisió de reforma de cases.

"Estem en un local de la parròquia, un lloc d'evangelització, d'acollida de tot el món", explicava l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, encarregat de la benedicció dels nous locals. Una rehabilitació que facilita la tasca dels educadors "per fer un centre per viure com a infants i créixer com a persones", ha recordat el president de la Fundació Pere Tarrés, Antoni Millet Abbad.

Un suport especial

En els mateixos locals va començar fa anys l'esplai de la parròquia. I és des de l'esplai que sorgeix la iniciativa de tirar endavant un Centre Obert per atendre la infància en risc social. "Avui la societat catalana, els infants, necessiten un suport especial a la sortida de l'escola", ha afirmat el director general de la Fundació, Josep Oriol Pujol, "necessiten un acompanyament, un berenar correcte, un reforç escolar, temps d'esbarjo", així com les seves famílies, servei que es realitza a partir del Centre Maternoinfantil els matins.

Aquesta tasca, recorda, "la fem des d'un referent antropològic, des d'un model de persones, des d'unes conviccions, des d'una fe, que són els valors i la identitat de l'humanisme cristià".

Infants en llista d'espera

Alguns infants beneficiaris del centre procedeixen de barris com El Besòs (amb una renda mitjana de 521,06€) i La Verneda i La Pau (amb 613,21€), dues zones veïnes del barri de Diagonal Mar, que té una de les rendes mitjanes més altes de Barcelona amb 1.116,09€. Precisament, les grans desigualtats que pateix el districte de Sant Martí fan necessari un recurs d’atenció a infància en situació de vulnerabilitat social, atès que només hi ha un centre obert en tot el districte de titularitat municipal.

El 86% dels infants atesos tenen seguiment de Serveis Socials del districte degut a “problemàtiques a les quals s’enfronten a nivell social, familiar econòmic o educatiu”. El 33% de les famílies ateses tenen uns ingressos anuals inferiors als 5.000 euros i un 20% són monoparentals, principalment mares molt joves i d’origen estranger sense xarxa de suport. Per això, es dóna molta importància als programes com l’espai familiar on es treballen les competències parentals i s’acompanya a les famílies en les seves necessitats i mancances.

Amb la millora dels espais i gràcies a comptar amb el finançament per a l’activitat ja han pogut incrementar en un 58% el nombre d’infants atesos, poder acollir adolescents amb l’obertura d’un nou grup per a estudiants d’ESO i reduir les llistes d’espera, tot i què encara hi ha 60 infants en llista d’espera.

100% finançament privat

És la primera vegada que la Fundació Pere Tarrés fa un projecte que parteix tot, el 100%, del patrocini de persones i empreses privades. "No hi ha combinació millor que la de la societat, junt amb l'Església, que veu que aquest projecte té sentit". Sentit que per a La Caixa, entitat col·laboradora, "és clau per contribuir a construir una societat millor i més justa". Marc Simón, de La Caixa, afirma que "recursos com aquest centre donen igualtat d'oportunitats, permeten tenir les opcions per formar-se, que va molt més enllà de l'escola".

Una igualtat d'oportunitats pels infants i les seves famílies que comença amb la prevenció i és possible, a l'actualitat, només amb la combinació dels esforços de molts actors implicats. "Venim d'uns anys de crisi en què era difícil inaugurar serveis com aquest", ha recordat Ricard Calvo, director de la DGAIA.

És amb la col·laboració dels ens locals i les entitats del tercer sector que es poden dur a terme coses com aquest centre. "Avui és un clar exemple de com l'ens local, la Generalitat de Catalunya, i el tercer sector, aconsegueixen ajuntar esforços, recursos, econòmics i de persones, per aconseguir el que en principi semblava difícil, finançament per arreglar la infraestructura i també perquè les persones que hi treballen cada dia tinguin un sou".

Les famílies, la cèl·lula de la societat

"Una molt bona notícia", ha explicat Joan Josep Omella, "que la parròquia, la Pere Tarrés, i les institucions públiques i privades col·laborin unides i facin una cosa meravellosa per treballar pel més important que tenim a la societat com són la família i els nens".

L'acte d'inauguració ha comptat amb un acte simbòlic plantant i regant unes llavors i ha conclòs amb un refrigeri organitzat per les famílies i els educadors del centre.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.