Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Fundació Pere Tarrés) L’expansió del Covid-19 i les mesures sanitàries que s’han decretat per fer-hi front han trastocat el nostre dia a dia en qüestió de poques setmanes, i els que més n’estan patint els efectes són, un cop més, els col·lectius més vulnerables. Per això, la Fundació Pere Tarrés, continua aquests dies atenent i acompanyant les persones en risc d’exclusió i amb dificultats socials. A més, l’entitat vol mostrar la seva responsabilitat i solidaritat en uns moments crítics en què cal la col·laboració de tothom i per això ha posat alguns dels seus equipaments a disposició de les administracions públiques per ajudar a gestionar la crisi sanitària.

Des de la Fundació s’ha constatat que, tot i ser necessàries per contenir la pandèmia, les mesures de confinament i les circumstàncies que se’n deriven han obligat milers de famílies i infants en situació vulnerable a viure en unes condicions encara més precàries de les habituals. Els educadors i educadores que treballen diàriament amb aquestes famílies en els centres adherits a la XACS, la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, han detectat situacions com la pèrdua o la precarització de la feina, que d’un dia per l’altre ha portat associada una greu davallada dels recursos econòmics per cobrir les necessitats diàries d’higiene i alimentació; la manca de recursos materials, informàtics o de connectivitat per garantir una educació i un desenvolupament saludable als infants i adolescents de la família; problemes de convivència familiar causats pel confinament en habitatges sovint molt reduïts o compartits o la disminució de les xarxes de suport familiars a causa de la situació global. Tot això ha suposat un increment de la càrrega emocional que ja suporten habitualment aquestes famílies i l’aparició de situacions d’angoixa i estrès.

Treball educatiu telemàtic

En aquest context, la Fundació Pere Tarrés no ha deixat d’acompanyar diàriament les famílies i els infants en situació de vulnerabilitat i ho fa amb accions de suport com trucades telefòniques o videoconferències en que els equips educatius resolen dubtes sobre la situacuó actual, també es realitza un acompanyament educatiu als joves que estan estudiant cursos de cicle superior i ESO i, en coordinació amb Serveis Socials, es dona també un suport econòmic o logístic a les famílies per cobrir necessitats bàsiques: se’ls ajuda, per exemple, a resoldre qüestions vinculades a la situació laboral i es faciliten els tràmits per tal d’accedir a ajuts econòmics d’institucions i administracions diverses per tal que puguin afrontar pagaments de primera necessitat com el menjar o el lloguer. Telemàticament i a través de les xarxes socials, s’ofereixen recursos i propostes de lleure i d’activitats pedagògiques per fer amb els infants, com el butlletí setmanal de recursos #EnllocComaCasa, que la Fundació Pere Tarrés va posar en marxa només començar el confinament i que ja va pel número 8. En el cas dels fills i filles adolescents que disposen de connexió digital, els educadors i educadores hi mantenen també un contacte directe a través dels canals socials.

Necessitats bàsiques

D’altra banda, de manera immediata i despés d’avaluar les necessitats més bàsiques detectades en les famílies després d’aquestes tres setmanes d’emergència, l’entitat ha acordat també incrementar el seu suport cobrint les necessitats d’alimentació quan alguna família no pot resoldre aquesta emergència; oferint connexió a Internet i finançant despeses tecnològiques com la línia de telèfon, ADSL o fibra òptica a 100 famílies sense recursos per assumir aquest cost i comprant material de protecció contra la Covid-19 (mascaretes, guants i gel higienitzant) per a joves en situació de vulnerabilitat que viuen en espais de la Fundació Pere Tarrés.

A més d’aquestes accions centrades en els col·lectius que atenem habitualment, la Fundació Pere Tarrés vol mostrar també la seva responsabilitat i compromís amb el moment actual i ha posat els seus equipaments al servei de les administracions públiques: arran d’aquest oferiment, a petició de l’Ajuntament de Barcelona s’ha reobert l’Alberg Pere Tarrés per atendre persones en situacions de vulnerabilitat; s’han cedit llits de la casa de colònies La Conreria a l’Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona; i també s’està atenent i allotjant a la residència d’estudiants que la Fundació Pere Tarrés gestiona a Madrid una desena d’estudiants de Canàries i Llatinoamèrica que no han pogut tornar als seus llocs d’origen a causa de les mesures de confinament.

Campanya solidària en resposta a l’emergència

Per fer front a totes aquestes accions necesàries de resposta a la situació d’emergència actual, la Fundació Pere Tarrés ha engegat una campanya solidària per demanar donatius a empreses i particulars. Aquests suports permetran mantenir l’acció social i educativa actual, així com reforçar els recursos d’atenció psicològica, més necessaris que mai, i també intensificar l’acompanyament a famílies i infants un cop acabi la crisi, ja que la situació d’emergència haurà agreujat encara més la situació dels col·lectius més vulnerables. La campanya es canalitzarà a través de la web https://www.peretarres.org/projectes-solidaris/situacio-covid19.

La tasca de suport educatiu i social que realitza la Fundació Pere Tarrés amb els centres adherits a la XACS abarca 28 centres que acompanyen anualment gairebé 3.000 infants. Apart, la Fundació ofereix beques que permeten a 4.171 infants gaudir de colònies o casals cada estiu i a 537 més participar en colònies al llarg del curs escolar.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.