Vés al contingut
Catalunya Religió
beques-pere-tarres
Fotografia: Fundació Pere Tarrés.

Fundació Pere Tarrés A la crisi econòmica i social generada per la pandèmia aquest any s’hi han sumat noves crisis a conseqüència de la guerra a Ucraïna i de l’increment disparat dels preus de l’energia i dels productes bàsics de la cistella de la compra. Això ha fet créixer més que mai les dificultats de moltes famílies, com demostra el balanç final de les beques atorgades aquest estiu per la Fundació Pere Tarrés. L’entitat ha becat aquest estiu més infants que mai i ha mobilitzat la xifra més gran de recursos de la seva història per tal que nens, nenes i joves de famílies en situació de vulnerabilitat puguin gaudir d’activitats de lleure d’estiu.

Els casals i colònies d’estiu de la Fundació Pere Tarrés a Catalunya i a les Illes Balears han acollit aquest estiu un total de 5.669 infants de famílies en situació de vulnerabilitat que han estat becats en el marc de la campanya 'Cap infant sense colònies'. Això suposa un 8% més que l’any passat i al voltant d’un 18% del total d’infants que han participat en les activitats d’estiu de la Fundació aquest any.

Per poder donar aquesta oportunitat a aquests infants, la Fundació Pere Tarrés ha destinat a la campanya un total de 1.633.972€, una suma de diners que s’ha assolit gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, el 0,7% de l’IRPF per “altres finalitats socials”, així com la col·laboració de diverses organitzacions, empreses i de ciutadans a títol particular. Aquesta és la resposta més gran que ha atorgat l’entitat en tota la seva història, cosa que constata que les dificultats de les famílies no paren d’augmentar per l’agreujament del context socioeconòmic.

Aprendre, jugar i compartir en un entorn educatiu

Amb la campanya 'Cap infant sense colònies', la Fundació Pere Tarrés vol garantir que tots els nens, nenes i joves puguin gaudir d’activitats de lleure educatiu durant l’estiu, ja que per a moltes famílies amb dificultats per cobrir algunes de les necessitats més bàsiques, aquestes activitats suposen un luxe que no es poden permetre. Malgrat això, des de la Fundació es considera que aquestes activitats són especialment importants per als infants de famílies que es troben en situacions de vulnerabilitat, pel fet que suposen un oasi de gaudi que els fa trencar momentàniament amb la seva realitat quotidiana.

A més, són essencials per al seu creixement com a persones: en els casals i les colònies d’estiu aquests infants i joves poden aprendre, jugar i compartir espais amb altres persones de la seva edat en un entorn educatiu i conviure també amb monitors i monitores que sovint es converteixen en els seus referents.

De fet, nombrosos estudis remarquen la importància de les activitats de lleure educatiu, com els casals, les colònies, els centres d’esplai o les activitats extraescolars, entre d’altres, en el desenvolupament emocional, social i competencial dels infants i joves. En concret, aquestes investigacions indiquen que els nens i nenes que participen de forma habitual en activitats d’educació en el lleure desenvolupen i potencien les 7 competències personals i professionals clau que institucions com la UNESCO o el Ministeri d’Educació defineixen com les aptituds bàsiques que els infants i joves han d’assolir en l’etapa educativa per tal d’esdevenir persones íntegres i professionals.

Justament la Fundació Pere Tarrés ha dedicat la seva campanya anual -que cada curs se centra a sensibilitzar al voltant d’una causa diferent- a posar en valor el lleure educatiu com un dels tres pilars bàsics (juntament amb famílies i escoles) que acompanyen els infants i joves en el seu procés educatiu i que caldria garantir com a aprenentatges universals més enllà del nivell adquisitiu de cada llar, com a eina per generar una societat més inclusiva i afavorir la igualtat d’oportunitats.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.