Vés al contingut
Catalunya Religió

(Fundació Comtal) La crisi sanitària causada per la Covid-19 està precaritzant les classes socials més pobres i vulnerables. Migrants sense papers que subsistien en l’economia submergida, dones que han estat treballant de manera precària en sectors laborals decretats de primera necessitat durant l’estat d’alarma, joves i perfils de baixa qualificació.

A escala global l’OIT calcula que es perdran 305 milions de llocs de treball en comparació amb el tancament de 2019 deixant nombroses llars sense ingressos i en situació de pobresa. Però la situació d’empobriment pot revertir-se amb un programa competitiu de protecció social, si s'actua amb ajudes directes a les famílies, i es treballa a favor de la justícia social mitjançant reformes educatives, laborals i econòmiques equitatives i redistributives.

La Fundació Comtal, vinculada a La Salle, demana ajuts i col·laboració ciutadana per poder garantir a les persones que atenen una vida digna i combatre les causes de vulnerabilitat que s’han accentuat durant la pandèmia. Volen donar al dret a l’educació i als drets socials la prioritat que es mereixen i garantir la igualtat d’oportunitats per a tothom.

Bretxa digital

En l’àmbit de l’educació, el tancament de les escoles ha provocat casos de desaprenentatge, empitjorament de qualificacions, i fins i tot, abandonament dels estudis, fets que acabaran influint en el futur de la joventut, la seva ocupabilitat, trajectòria laboral i posició social.

Segons dades del Departament d’Educació, prop de 55.000 alumnes han tingut problemes per seguir les classes a distància, ja que no disposaven de connexió a internet o ordinador per seguir les classes.

La manca de coneixements TIC, no tenir dispositius tecnològics ni connexió per poder seguir els estudis online i/o no tenir un espai adequat per poder estudiar, ha provocat una gran bretxa digital i educativa.

Necessitats bàsiques no satisfetes

Famílies que estaven en situació límit a nivell econòmic abans de la pandèmia, passen a tenir una situació insostenible i creix la preocupació vers com es cobriran les necessitats bàsiques i com es pagaran les despeses familiars d’alimentació, higiene, protecció i habitatge.

És el cas de l’Elisabeth, mare nascuda a Bolívia amb tres fills a càrrec, que va patir la COVID-19 i es va quedar sense feina quan van decretar l’estat d’alarma.

Segons l’Informe 2020 de la Fundació FOESSA, el 49,2% de les llars que viuen en situació precària ja no poden pagar el lloguer o la hipoteca i només una de cada quatre llars pot sobreviure gràcies al sou laboral.

A nivell laboral, la crisi econòmica està tenint un impacte greu sobre la situació d’ocupabilitat de la gent jove, col·lectiu que tindrà més dificultats per superar la crisi.

L’EPA calcula 158.600 joves a l’atur a Catalunya i, respecte a l'any anterior, 80.900 llocs de treball perduts ocupats per gent jove, el 39,7% de la pèrdua de llocs de treball.

Salut mental i estabilitat emocional

En l’àmbit de la salut mental, l’aïllament social, l’augment de les tensions intrafamiliars, l’estrès, la por al contagi, la preocupació pel futur, la incertesa i/o les dificultats econòmiques sobrevingudes han provocat molts casos d’aparició o agreujament de trastorns de salut mental com ansietat o depressió que calen abordar urgentment amb suport psicològic i acompanyament emocional.

Davant d’aquesta situació, la Fundació Comtal, vinculada a La Salle, demana ajuts i col·laboració ciutadana per poder garantir a les persones que atenen una vida digna i combatre les causes de vulnerabilitat que s’han accentuat durant la pandèmia. Aquesta entitat sense ànim de lucre, es dedica a l’educació i la inserció social i laboral d’infants, joves i famílies en situació de vulnerabilitat al Casc Antic de Barcelona. Defensen que tothom es mereix una oportunitat, lluiten per millorar la qualitat de vida de les persones que atenen. No només les acompanyen, orienten i formen, sinó que també les ajuden a resoldre els problemes amb què es troben a l’escola o amb la família, i a trobar feina.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.