Vés al contingut
Catalunya Religió dl. 9/05/2022

(Fundació "la Caixa") El programa JOVES FUTUR+ és una iniciativa de la Fundació FC Barcelona i la Fundació "la Caixa" que té com a objectiu oferir suport a joves extutelats. Un col·lectiu que es veu obligat a emancipar-se sense suport familiar i que queda en una situació de gran vulnerabilitat un cop assolida la majoria d’edat i finalitzada la tutela que la Generalitat exerceix a través de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA). Amb aquest nou conveni s'atendrà a 100 joves cada any durant els propers dos anys. Així, se'ls dotarà de les eines necessàries perquè puguin aconseguir una autonomia personal plena en absència d'una xarxa social que els doni suport. 

"La igualtat d’oportunitats, especialment entre els més joves, és una peça imprescindible en la construcció d’una societat més justa", ha assegurat el director corporatiu d'Educació i Màrqueting de la Fundació “la Caixa”, Xavier Bertolín. Em la signatura del conveni entre la Fundació ”la Caixa” i la Fundació FC Barcelona que ha tingut lloc aquest 26 d'abril, ha dit que amb el projecte es vol donar suport "als membres d’un col·lectiu que es troba en situació de vulnerabilitat". Un objectiu que també vol ajudar-los a superar els prejudicis que sovint pateixen.

La directora general de la Fundació FC Barcelona, Marta Segú, ha expressat que aquesta oportunitat beneficia a tota la societat. Sobre el conveni, ha explicat que es tracta d'un programa preventiu, orientat a evitar que moltes persones joves caiguin en addiccions i en la marginalitat, i a afavorir que puguin gaudir d’un futur de dignitat i esperança. "És molt important que les empreses i les entitats ens impliquem en aquest repte tan important", ha afegit.

Per la seva banda, la directora general de la DGAIA, Esther Cabanas, ha subratllat el creixement prematur dels joves sense una xarxa familiar. "Han d’aprendre i ser adults molt aviat i per això aquest programa és una gran oportunitat per a crear-se una xarxa que els ajudi a tirar endavant i ser valorats per la societat”, ha valorat.

S’atendran 100 joves cada any

El conveni signat té una durada de dos anys i el total de beneficiaris del projecte serà de 100 joves per any, derivats de diferents entitats socials d’arreu del territori. Amb aquest programa es pretén dotar aquests joves d’entre 18 i 25 anys les eines necessàries en els àmbits formatiu, laboral, psicosocial i emocional perquè puguin aconseguir una autonomia personal plena en absència d’una família o d’una xarxa social que els doni suport. Dintre d’aquest col·lectiu hi ha nois i noies joves locals —que es troben en situació de desestructuració familiar— i joves migrats.

El programa tindrà tres àmbits d’actuació principals: la formació, la inserció laboral i l’acompanyament psicosocial. Pel que fa a la formació, inclou una formació intensiva (entre 4-6 mesos) que es tanca amb una titulació que els ha de permetre trobar una feina en un marge de temps curt. Amb aquest objectiu s’organitzaran tallers d’habilitats personals per a la vida i tallers d’ocupabilitat que afavoreixen l’autonomia i l’ocupació dels joves. Es duran a terme tallers per abordar qüestions com els hàbits, l’organització, el treball en equip, l’esforç, la disciplina i altres valors que habitualment s’aprenen a través de la família.

Moltes d’aquestes habilitats podran ser abordades des de la metodologia esportiva pròpia de la Fundació FC Barcelona, que utilitza l’esport com a eina per potenciar les competències personals. A més, s’impartiran altres tallers impulsats per persones en qualitat de mentors formadors, en aspectes com la gestió de l’economia personal i domèstica, o l’emprenedoria, entre d’altres. 

Mentors i xarxa d’empreses solidàries

El projecte requereix la implicació de persones i entitats, per això el programa preveu oferir als empleats de la Fundació ”la Caixa” i del FC Barcelona, com també als socis i col·laboradors del club, la possibilitat de convertir-se en mentors de les persones beneficiàries del projecte. 

A més, per facilitar-los la incorporació al mercat laboral, s’ha creat una xarxa d’empreses solidàries per donar oportunitats laborals i de pràctiques als joves beneficiaris. Per facilitar tot el procés d’emancipació, es definiran itineraris d’inserció individualitzats i s’oferirà un acompanyament psicosocial a cada persona beneficiària.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.