Vés al contingut
Catalunya Religió

(Jesuïtes) La periodista espanyola Helena Maleno i el sacerdot eritreu Mussie Zerai han estat guardonats amb el Premi Mundo Negro a la fraternitat 2017, pel seu treball amb les comunitats migrants que pretenen arribar a Europa a través del Mediterrani. El passat divendres 9 de febrer van ser a Barcelona, on van compartir el seu testimoni en un acte organitzat conjuntament per la revista Mundo Negro, Mans Unides, Oxfam Intermón i Cristianisme i Justícia.

Tots dos van denunciar la vulneració de drets que es produeixen a les fronteres, la deshumanització amb la que es tracta a les persones migrants i van fer un clam perquè el dret a la vida es posi per davant de les polítiques de control migratori.

Les fronteres, va explicar Maleno, no són ja una línea que divideix territoris, sino una zona de control on es violen sistemàticament els drets de les persones amb total impunitat. Són espais de "no drets" que s'han convertit en un gran negoci per a les indústries de la guerra a través de les tanques, les tecnologies de vigilància, les armes... i on els i les migrants són desposseïdes de la seva condició de persones i convertides en mercaderia. "Parlar dels migrants com a persones és un acte revolucionari en aquest context", lamentava.

Aquesta activista i investigadora especialista en migracions viu a Tànger on, entre altres coses, alerta els serveis d'emergència quan rep trucades d'auxili des de les embarcacions que estan en perill de naufragi. Testimoni del drama que pateixen les persones migrants, amb l'ONG Caminando Fronteras treballa per documentar el què passa, acompanyar les persones i procurar que tinguin accés als drets i serveis bàsics.

És a través d'aquest acompanyament que ha estat testimoni també de les comunitats de resistència, que s'autoorganitzen i cooperen per protegir-se i denunciar la violència. "No tot a la frontera són màfies", explica, obrint una escletxa d'esperança. L'activista va voler agrair el suport que està rebent de nombroses persones i organitzacions, arran de la causa oberta contra ella al Marroc, originada per una acusació de la Policia Nacional espanyola, en el que suposa una criminalització dels defensors dels drets humans.

També Mussie Zerai està amenaçat i processat a Itàlia. Es va ordenar sacerdot per ser un sacerdot migrant per als migrants. És fundador de l'Agència Habeshia, que, entre altres coses, ajuda els refugiats africans atrapats als centres de detenció a Líbia, on pateixen terribles tortures i violacions dels drets humans. Critica durament les polítiques de fronteres de la Unió Europea: "les polítiques que fem aquí les pateixen a la seva carn els joves africans" i, malauradament, no és una afirmació en sentit figurat. El sacerdot també és contundent a l'hora de denunciar la connivència entre exèrcits i organitzacions criminals que es dediquen al tràfic i l'explotació de persones. "Quina mena de societat i de democràcia construïm si rebutjem veure el migrant com una persona amb tots els seus drets?", interpel·la.

Va explicar amb detall els horrors que pateixen els refugiats somalís, etiops, sud-sudanesos i eritreus en les seves rutes de fugida. El relat va ser commovedor, sobretot perquè des d'Europa tenim un gran desconeixement sobre aquesta realitat que actualment afecta a milers de persones de la banya d'Àfrica.

La revista Mundo Negro, dels missioners combonians, concedeix aquest premi cada any a persones destacades pel seu treball en favor dels drets humans i la pau a l'Àfrica. El seu director, Jaume Calvera, va ser l'encarregat de presentar els premiats. L'acte el va obrir M. Carmen de la Fuente, directora de la Fundació Migra Studium (entitat del Servei Jesuïta a Migrants) i coordinadora de les entitats del sector social dels Jesuïtes a Catalunya, que va destacar la importància d'escoltar el relat de persones com Helena Maleno i Mussie Zerai, que ens ajuden a comprendre la realitat i fer-nos càrrec d'ella. M. Carmen de la Fuente va expressar la preocupació que el Servei Jesuïta a Migrants (SJM) té per la situació a la frontera sud. L'SJM s'ha sumat també a la campanya en defensa d'Helena Maleno.

Territori
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.