Vés al contingut
Catalunya Religió

(Glòria Barrete –CR) El concepte d’interioritat és ja un concepte ben present a nombroses comunitats educatives. Es parla d’educació en la interioritat, de l’escola com a potenciador de la interioritat, de com l’educador ha de motivar l’educant a interioritzar. Ara, és només la interioritat terreny del món educatiu? El club de lectura ‘Amb fe de llibres’ d’aquest segon trimestre ha començat amb la lectura i comentari del llibre La interioridad habitada, de Francesc Torralba, i ha comptat amb la presència de l’autor. Un llibre editat l’any 2019 que planteja com desenvolupar la interioritat des de les aules. Una obra, però, que va més enllà i que pretén fer pensar tothom sobre el tema, sigui o no sigui mestre.

► Podeu recuperar la conversa aquí.

El llibre, s’ha afirmat durant el club de lectura, planteja “que interioritat i exterioritat no es contraposen sinó que es complementen”, són dues cares de la mateixa moneda. Torralba explica que per a ell hi ha un principi bàsic i és que “ningú no pot donar el que no té”. Si l’educador no ha estimulat el procés d’interioritat, com pot estimular els educands a fer-ho? Per això Torralba recorda que “és important que cada educador s’examini”. L’ésser humà, reconeix l’autor, “té la capacitat d’anar cap enfora i cap endins”. Sovint, socialment, el que fem és anar cap enfora, veure què passa al món, a la natura, a les xarxes, i el que aporta el llibre són claus per anar cap endins, per interioritzar.

Un dels temes que recull el llibre i que ha sortit a la conversa del club de lectura és la digitalització. El món digital té molts avantatges però el llibre també parla de la uniformització de les persones davant d’això. “Quan ens uniformitzem perdem aquesta riquesa inherent de cadascú", ha explicat Torralba. Ell creu que “tot al nostre voltant ens convida a no interioritzar i a evadir-nos”.

Sovint, s’ha recordat, “construïm una imatge fictícia del que és existir”. La pandèmia, però, ha representat “una cura d’humilitat immensa”. No contemplem la possibilitat del fracàs, del sofriment, o de la malaltia greu. I és que, ha explicat Torralba, “el més important no està mai agendat, s’esdevé contra la nostra voluntat”.

La propera sessió del club de lectura se celebrarà el dimarts 1 de març a les 18h. comentant el llibre Cançó de la plana, de Kent Haruf, via online. Cal inscripció prèvia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.