Vés al contingut
Catalunya Religió

Per saber-ne més

(Vatican News) A l’audiència general d’aquest dimecres, el papa Francesc ha recordat l’opció preferencial pels pobres de l’evangeli i demana que es valorin els col·lectius més necessitats en la cerca de la cura del coronavirus. “Seria trist que es donés prioritat als més rics en la vacuna contra el Covid-19”. Ha demanar així que el remei sigui compartit i universal, i no quedi en mans d’uns pocs. La pandèmia, segons ell, és una crisi de la qual hem de “sortir millor”.

Francesc ha fet una crida a “actuar ara”, a “canviar aquest món” que és “injust per als pobres i els més vulnerables”, abans que el virus es pugui intensificar de nou, “per curar les epidèmies causades per petits virus invisibles”, i els “causats” per les grans i visibles injustícies socials”, partint de “l’amor de Déu, situant les perifèries al centre i els últims en primer lloc”. Es tracta de la tercera catequesi que el papa dedica a la pandèmia de el Covid-19, pronunciada una vegada més a la Biblioteca del Palau Apostòlic, sense fidels.

Accions per canviar “estructures socials malaltes”

Toca actuar ara, ha dit, per canviar les “estructures socials malaltes” i “per fer créixer una economia de desenvolupament integral dels pobres i no del benestar”. Perquè el risc, segons ha subratllat el Papa, és que amb la vacuna contra el Covid-19 es doni “la prioritat als més rics”. I seria escandalós si tota l’assistència econòmica proporcionada, especialment amb diners públics, “es concentrés a rescatar indústries que no contribueixen a la inclusió dels exclosos, a la promoció dels últims, al bé comú o a la cura de la creació”.

Sobre el coronavirus, diu Francesc, “que no fa excepcions entre les persones” i que “ha trobat, en el seu camí devastador, grans desigualtats i discriminació. I els ha augmentat!”. Considera que la resposta a la pandèmia ha de ser doble. D’una banda, “és fonamental trobar una cura per a un virus petit però terrible, que està doblent de genolls tot el món”. Però també ha demanat justícia social: “Hem de curar un gran virus, el d’injustícia social, la desigualtat d’oportunitats, la marginació i la falta de protecció dels més febles”.

Un criteri clau d’autenticitat cristiana

”Els seguidors de Jesús es reconeixen per la seva proximitat als pobres, als petits, als malalts i als presos, als exclosos i als oblidats, a qui està privat d’aliment i roba”, ha dit el pontífex. Recordant paraules de sant Joan Pau II, subratlla també que “aquest és un criteri clau d’autenticitat cristiana”, “no sent una tasca per a pocs” sinó la missió de tota l’Església.

Fraancesc reconeix la preocupació de tothom per les conseqüències de la pandèmia i el desig de molts de tornar a la normalitat i reprendre les activitats econòmiques. No obstant això, “aquesta ‘normalitat’ no hauria de comprendre les injustícies socials i la degradació ambiental”, sinó que “avui tenim una ocasió per construir alguna cosa diferent”. El Papa considera que “la pandèmia és una crisi i d’una crisi no en sortim iguals: o en sortim millor o en sortim pitjor. Hauríem de sortir-ne millor, per millorar la injustícia social i la degradació de l’entorn.”

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.