Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) "Només la misericòrdia de Déu pot alliberar la humanitat de tantes formes de mal". És el missatge de Nadal del papa Francesc emmarcat en l'Any de Misericòrdia. Francesc ha recordat el sentit del Nadal, "un esdeveniment que es renova en cada família, en cada parròquia, a cada comunitat que acull l'amor de Déu encarnat en Jesucrist".

El papa ha repassat bona part de les zones del món en conflicte on és necessari que arribi el missatge de Nadal, especialment als "màrtirs d'avui" que són els cristians perseguits. "On neix Déu, neix l'esperança. On neix Déu, neix la pau. I on neix la pau, no hi ha lloc per a l'odi ni per a la guerra".

També s'ha adreçat a les persones en situacions que demanen una nova esperança, des dels nens soldats, les dones maltractades, o els qui no tenen l'esperança de trobar feina: "encara avui molts homes i dones són privats de la seva dignitat humana i, com el Nen Jesús, pateixen el fred, la pobresa i el rebuig dels homes". Per això, el missatge de Nadal del papa ha insistit que "on neix Déu, neix l'esperança i on neix l'esperança, les persones troben la dignitat". Aquí podeu llegir sencera la felicitació de Nadal que ha fet el papa des de la Plaça de Sant Pere del Vaticà aquest divendres al migdia.

Missatge de Nadal Urbi et Orbi del papa Francesc

25 de desembre de 2015

Estimats germans i germanes, bon Nadal.

Crist ens ha nascut, exultem en el dia de la nostra salvació.

Obrim els nostres cors per rebre la gràcia d'aquest dia, que és Ell mateix: Jesús és el «dia» lluminós que va sorgir en l'horitzó de la humanitat. El dia de la misericòrdia, en el qual Déu Pare ha revelat a la humanitat la seva immensa tendresa. Dia de llum que dissipa les tenebres de la por i de l'angoixa. Dia de pau, en què és possible trobar-se, dialogar, sobretot, reconciliar-se. Dia d'alegria: una "gran alegria" per als petits i els humils, per a tot el poble (cf. Lc 2,10).

En aquest dia, ha nascut de la Verge Maria Jesús, el Salvador. El pessebre ens mostra la «senyal» que Déu ens ha donat: «un nen acabat de néixer embolicat en bolquers i posat en una menjadora» (Lc 2,12). Com els pastors de Betlem, també nosaltres anem a veure aquest senyal, aquest esdeveniment que cada any es renova a l'Església. El Nadal és un esdeveniment que es renova en cada família, en cada parròquia, a cada comunitat que acull l'amor de Déu encarnat en Jesucrist. Com Maria, l'Església mostra a tots el «senyal» de Déu: el nen que ella ha portat al seu si i ha donat a llum, però que és el Fill de l'Altíssim, perquè «prové de l'Esperit Sant» (Mt 1,20 ). Per això és el Salvador, perquè és l'Anyell de Déu que pren damunt seu el pecat del món (cf. Jn 1,29). Al costat dels pastors, postrem-nos davant l'Anyell, adorem la Bondat de Déu feta carn, i deixem que les llàgrimes del penediment omplin els nostres ulls i rentin nostre cor.

Només Ell, només Ell ens pot salvar. Només la misericòrdia de Déu pot alliberar la humanitat de tantes formes de mal, de vegades monstruoses, que l'egoisme genera en ella. La gràcia de Déu pot convertir els cors i obrir noves perspectives per realitats humanament insuperables.

On neix Déu, neix l'esperança. On neix Déu, neix la pau. I on neix la pau, no hi ha lloc per a l'odi ni per a la guerra. No obstant això, precisament allà on el Fill de Déu va venir al món, continuen les tensions i les violències i la pau queda com un do que s'ha de demanar i construir. Que els israelians i palestins puguin reprendre el diàleg directe i aconseguir una entesa que permeti als dos pobles conviure en harmonia, superant un conflicte que els enfronta des de fa tant de temps, amb greus conseqüències per a tota la regió.

Demanem al Senyor que l'acord assolit en el si de les Nacions Unides aconsegueixi com més aviat millor fer callar el soroll de les armes a Síria i posar remei a la gravíssima situació humanitària de la població extenuada. És igualment urgent que l'acord sobre Líbia trobi el suport de tots, perquè se superin les greus divisions i violències que afligeixen el país. Que tota la Comunitat internacional posi la seva atenció de manera unànime en què cessin les atrocitats que, tant en aquests països com també a l'Iraq, el Iemen i a l'Àfrica subsahariana, causen encara nombroses víctimes, provoquen enormes patiments i no respecten ni tan sols el patrimoni històric i cultural de pobles sencers. Vull recordar també els qui han estat colpejats pels atroços actes terroristes, particularment en les recents massacres succeïdes en el cel d'Egipte, a Beirut, París, Bamako i Tunísia.

Que el Nen Jesús els doni consol i força als nostres germans, perseguits per causa de la seva fe en diferents parts del món. Són els nostres màrtirs d'avui.

Demanem Pau i concòrdia per a les estimades poblacions de la República Democràtica del Congo, de Burundi i del Sudan del Sud perquè, mitjançant el diàleg, es reforci el compromís comú de cara l'edificació de societats civils animades per un sincer esperit de reconciliació i de comprensió recíproca.

Que el Nadal porti la veritable pau també a Ucraïna, ofereixi alleujament als qui pateixen les conseqüències del conflicte i inspiri la voluntat de dur a terme els acords presos, per restablir la concòrdia a tot el país.

Que l'alegria d'aquest dia il·lumini els esforços del poble colombià perquè, animat per l'esperança, continuï buscant amb tenacitat l'anhelada pau.

On neix Déu, neix l'esperança i on neix l'esperança, les persones troben la dignitat. No obstant això, encara avui molts homes i dones són privats de la seva dignitat humana i, com el Nen Jesús, pateixen el fred, la pobresa i el rebuig dels homes. Que avui arribi la nostra proximitat als més indefensos, sobretot als nens soldat, a les dones que pateixen violència, a les víctimes del tràfic de persones i del narcotràfic.

Que no falti el nostre consol a quants fugen de la misèria i de la guerra, viatjant en condicions moltes vegades inhumanes i amb seriós perill per la seva vida. Que siguin recompensats amb abundants benediccions tots aquells, persones o estats, que treballen amb generositat per socórrer i acollir els nombrosos emigrants i refugiats, ajudant-los a construir un futur digne per a ells i per als seus éssers estimats, i a integrar-se dins de les societats que els reben.

Que en aquest dia de festa, el Senyor torni a donar esperança a aquells que no tenen feina, que són molts, i sostingui el compromís dels qui tenen responsabilitats públiques en el camp polític i econòmic perquè s'entestin a buscar el bé comú i tutelar la dignitat tota vida humana.

On neix Déu, floreix la misericòrdia. Aquest és el do més preciós que Déu ens dóna, particularment en aquest any jubilar, en el qual estem cridats a descobrir la tendresa que el nostre Pare celestial té amb cada un de nosaltres. Que el Senyor concedeixi, especialment als presos, l'experiència del seu amor misericordiós que cura ferides venç el mal.

I d'aquesta manera, avui tots junts exultem en el dia de la nostra salvació. Contemplant el portal de Betlem, fixem la mirada en els braços de Jesús que ens mostren l'abraçada misericordiós de Déu, mentre escoltem el gemec del Nen que ens xiuxiueja: «Per els meus germans i companys diré:"La pau sigui amb tu"» ( Sal 121 [122], 8).

A vosaltres, estimats germans i germanes, arribats de diferents parts del món en aquesta Plaça, i als que des de diversos països estan connectats amb la ràdio, la televisió i els altres mitjans de comunicació, els envio la meva cordial felicitació.

És el Nadal de l'Any Sant de la Misericòrdia, per això desitjo a tot que puguin acollir en la seva pròpia vida la misericòrdia de Déu, que Jesucrist ens ha donat, per ser misericordiosos amb els nostres germans. Així farem créixer la pau!

Bon Nadal!

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.