Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) “Els cristians serem testimoni creïble de la misericòrdia en la mesura que el perdó, la renovació i reconciliació siguin una experiència quotidiana entre nosaltres”. Així s'ha expressat aquest dilluns el papa Francesc en la pregària conjunta de catòlics i luterans a la catedral de Lund, a Suècia.

Aquest temple luterà ha reunit representants de totes dues esglésies amb motiu dels cinc-cents anys de la Reforma de Luter. De la commemoració n'ha resultat una declaració conjunta on catòlics i luterans s'han compromès a treballar per la reconciliació, amb una petició concreta: “Exhortem totes les comunitats i parròquies luteranes i catòliques a que siguin valentes, creatives, alegres”.

Ambdues parts han extès la demanda en matèria política i de justícia social “perquè s'acabi la violència i el radicalisme”. Així, han expressat també la seva solidaritat amb els qui pateixen conflictes armats: “Nosaltres, luterans i catòlics, instem a treballar conjuntament per acollir l'estranger, per socórrer les necessitats dels que són forçats a fugir a causa de la guerra i la persecució, i per defensar els drets dels refugiats i dels que busquen asil”.

A favor de la unitat, lluny dels prejudicis

El papa Francesc ha pregat per la unitat dels cristians: “Senyor, ajuda'ns a estar més units a tu per donar junts un testimoni més eficaç de fe, esperança i caritat”. El gest de la trobada d'aquest dilluns confirma una tendència: la pràctica del diàleg ecumènic durant els darrers 50 anys entre la Federació Luterana Mundial i l'Església catòlica.

“Som conscients que ens hem tancat en nosaltres mateixos per por o prejudicis a la fe que els altres professen amb un accent o un llenguatge diferent”, ha reconegut en la pregària prèvia a la declaració.

Segons Francesc, la Reforma ha contribuït a “donar major centralitat a la Sagrada Escriptura”. I també ha destacat com “l'experiència espiritual de Martí Luter que ens interpel·la i ens recorda que no podem fer res sense Déu”. I ha vinculat el seu tarannà a la misericòrdia.

“Junts podem anunciar i manifestar de manera concreta i amb alegria la misericòrdia de Déu, defensant i servint la dignitat de cada persona. Sense aquest servei al món i al món, la fe cristiana és incompleta”, ha conclòs.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.