Vés al contingut
Catalunya Religió

(CR) Cada any, de l’1 de setembre al 4 d’octubre, els cristians d’arreu del món estan cridats a aprofundir la seva relació amb el Creador, amb tots els germans i amb tota la creació. El papa Francesc s’ha adreçat als joves participants del Youth 4 Climate, així com als participants de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa sobre medi ambient i drets humans. Dos missatges diferents que envien el mateix missatge, “no cal esperar més, cal actuar en la cura de la casa comuna”.

En un missatge de vídeo als joves participants del seminari dedicat a la promoció de l’educació sostenible en el context de Youth 4 Climate va animar els nens “a continuar el seu viatge, realitzant la tasca pel bé de la humanitat, construint així l’harmonia entre les persones i l’entorn”.

Francesc subratlla que el compromís dels joves passa per la responsabilitat de cada membre perquè “les solucions tècniques i polítiques no són suficients”. Cal, demana, “responsabilitat de cada membre i un procés educatiu que fomenti un model cultural de desnvolupament i sostenibilitat centrat en la fraternitat”.

És, afirma Francesc, a través d’idees i projectes comuns, que es podrà trobar solució per superar la pobresa energètica i situar la cura dels béns comuns “al centre de les polítiques nacionals, i internacionals, promovent la producció sostenible, o l’economia circular”.

En la mateixa línia s’ha expressat Francesc als participants en el panell d’alt nivell de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa sobre medi ambient i drets humans. Francesc reconeix que la Santa Seu, com a país observador, segueix amb atenció totes les activitats del Consell d’Europa sobre el tema de la cura del medi ambient.

El Papa esmenta el proper esdeveniment de la COP26, previst pel novembre a Glasgow. Una oportunitat, explica Francesc, “per crear un nou instrument jurídic que vinculi la cura del medi ambient amb el respecte dels drets humans fonamentals”.

Francesc creu que quan l’ésser humà pensa que és “el senyor de l’univers i no el seu administrador responsable, justifica tot tipus de malbaratament, tant ambiental com humà, i tracta les persones i la natura com a mers objectes”.

Ja en l’Antiguitat, recorda el Papa, es deia que “cal menjar per a viure, no viure per a menjar”. Francesc demana “consumir per viure, no viure per consumir”. Es necessita, doncs, “un veritable canvi de rumb, una nova consciència de la relació de l’ésser humà amb els altres, amb la societat, amb la creació i amb Déu”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.