Vés al contingut
Catalunya Religió dj. 18/03/2021

(CR)  ‘El nostre amor quotidià’. Amb aquest títol l’Església obre l’any dedicat a la família coincidint amb la festivitat de Sant Josep. Ho fa en commemoració del cinquè aniversari de la publicació d’Amoris Laetitia, l’exhortació apostòlica que va sortir dels sínodes sobre la família celebrats el 2014 i 2015. Aquest dijous al Vaticà, en el marc de la presentació de l’Any ‘Família Amoris Laetitia’, un matrimoni italià ha expressat el seu desig que “la familia pugui ser més valorada a la societat”. Valentina Leonardo Nepi han demanat promoure la “capacitat d’educar els fills i d’animar les comunitats amb valors positius”. I, d’acord amb el missatge de l’exhortació, han afirmat la necessitat d’acompanyar les parelles, de manera que hi hagi un diàleg real i un treball per a superar les dificultats quotidianes. “La força de la família no acaba en la intimitat de casa nostra”, han dit.

Gabriella Gambino, subsecretària del dicasteri pels Laics, la Família i la Vida ha parlat del repte eclesial que han d’afrontar: “Hem de reconèixer que moltes estructures eclesials, potser sense ser-ne plenament conscients, estan més aviat orientades a persones grans o solteres”. I el cardenal Kevin J. Farrell, prefecte del dicasteri, ha fet una crida a una “major col·laboració” entre els agents de pastoral i demanat “passar de pensar les famílies com un simple ‘objecte’ de cura pastoral a pensar-les com a ‘subjecte’ de cura pastoral”.

Un camí, més que una celebració

Aquest divendres 19 de març es presentarà l’obertura de l’any de manera telemàtica, en un acte organitzat pel dicasteri per als laics, la família i la vida, la diòcesi de Roma i el Pontifici Institut Teològic Joan Pau II. L’esdeveniment es podrà seguir en aquest enllaç i pretén ser “l’inici d’un camí més que una celebració”.

L’acte comptarà amb dues parts. Obrirà el recordatori de l’exhortació i el repàs de les perspectives teològiques ofertes per Amoris Laetitia. Aquestes intervencions culminaran amb el missatge del Papa Francesc. Un segon moment tindrà un caràcter més acadèmic i comptarà amb les intervencions de la catalana Núria Calduch, recentment nomenada com a secretària de la Pontifícia Comissió BíblicaAntonio Pitta, de la Universitat Lateranense, Vincenzo Rosito, de l’Institut Joan Pau II, i Darío Gervasi, bibsbe auxiliar de Roma i delegat per la pastoral familiar.

L’any per la família, una iniciativa del Papa Francesc, té per objectiu aprofundir en les conclusions dels sínodes sobre “l’Església domèstica”. Estan previstes diverses activitats com el fòrum “On som amb Amoris Laetitia? Estratègies per l’aplicació de l’exhortació apostòlica del Papa Francesc”, que tindrà lloc del 9 al 12 de juny. Destaca també la presència de materials audiovisuals com la iniciativa #IAmChurch (#JoSócEsglésia) o una sèrie de deu vídeos en què trimestralment Francesc explicarà els capítols de l’exhortació. La celebració de l’any de la família s’inicia aquest divendres i s’estendrà fins al juny de 2022, coincidint amb la desena trobada mundial de les famílies, que tindrà lloc a Roma.

A Barcelona, la basílica de la Sagrada Família acollirà l'acte d'obertura el diumenge 21 de març a les 18 hores. L’acte inaugural consistirà en una celebració de la paraula presidida per l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i comptarà amb la presència de testimonis familiars entorn l'Amoris Laetitia. L'esdeveniment es podrà seguir per Ràdio Estel i en streaming als canals de la Sagrada Família i de la diòcesi.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imatge
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.