Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) A rel de l’estat de conservació de l’església de Sant Jaume de Riudoms, la parròquia va encarregar l’any 2013 un Pla Director amb l’objectiu de recopilar tota la informació necessària per tenir una diagnosi de les patologies de l’edifici i programar així un full de ruta o pla d’actuacions de restauració  i dur a terme de forma raonada la recuperació integral de l’església.

En base a aquest Pla Director, i amb la voluntat de donar continuïtat al procés iniciat el 2015 on es va rehabilitar la coberta de la capella del Santíssim i el seu interior el 2016, es va redactar el 2018 el projecte de rehabilitació de les cobertes i el campanar.

L’actuació, que ha finalitzat aquest juliol, ha consistit en la substitució de la totalitat de la coberta central de l’edifici i el sanejament de l’interior del cos del campanar. La coberta presentava un estat de conservació molt precari amb afectació de filtracions a l’interior que feien perillar l’estabilitat de l’estructura. Mantenint el sistema de construcció original s’ha refet la totalitat de la coberta principal tot eliminant les instal·lacions d’il·luminació que havien quedat obsoletes i acabant així amb tot un seguit de patologies endògenes que havien derivat en greus problemes per la manca de conservació.

Els projectes inicials de la construcció de l’església de Riudoms es remunten a 1576 però la seva execució es va demorar fins a maig de 1588, quan l’aleshores arquebisbe Joan Terés, en visita pastoral a la vila, anima als jurats a emprendre l’obra de forma immediata. L’arquebisbe Terés col·loca la primera pedra el 20 de desembre de 1588 i la nova església fou consagrada el 25 de juliol de 1617. Amb tot, no serà fins l’any 1877 que es tanca la fàbrica de la torre del campanar.

L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional al trobar-se entre les obres religioses relacionades amb l’Escola del Camp malgrat el sistema constructiu de la volta de la nau sigui de tipologia gòtica. Està documentada la intervenció de Pere Blai en la traça original que segueix l’esquema tradicional de nau única sense transsepte, amb sis capelles laterals entre els contraforts i una capçalera poligonal de cinc trams.

L’execució de la totalitat del projecte s’ha dut a terme gràcies a les aportacions econòmiques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Riudoms, la Diputació de Tarragona, l’Arquebisbat de Tarragona i la parròquia.