Vés al contingut
Catalunya Religió

(Catalonia Sacra) Després de dos anys i d'actuacions en diferents fases han finalitzat els treballs de restauració dels murals de l'interior de l'església romànica de Santa Maria de Palau (Bisbat d'Urgell) a la Baronia de Rialb (La Noguera).

Aquestes pintures murals tenen una gran importància històrica tant per l'època d'execució, probablement entre el segle XVI i el XVII, la seva qualitat artística com per la manca de conjunts d'aquestes dimensions conservats in situ. La darrera fase que s'ha fet aquest estiu han estat els treballs de neteja, fixació i reintegració de les pintures murals d'època renaixentista. Les pintures decoren majoritàriament l'absis central i s'observen restes de decoracions a les voltes de canó de les naus laterals, a les absidioles i a les parets de la nau central.

Les pintures presenten una iconografia (tetramorf) molt representativa del romànic, però de la que no es tenen mostres en èpoques posteriors. En tot cas, segons expliquen les conservadores-restauradores que han realitzat l’actuació, sota la supervisió tècnica del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), són unes pintures que un cop restaurades s'han d'estudiar per determinar exactament l'època i l'estil.

La intervenció ha estat complicada tècnicament, ja que l'absis presenta tres estrats pictòrics diferenciats: un primer amb encintats romànics de calç, corresponents a una decoració inicial de l'església al s. XI, un segon que és un fresc romànic de gran qualitat dels s. XI – XII i un tercer estat que és un tremp de cola del s. XVI-XVII.

Amb la intervenció realitzada es determina l'existència d'una gran quantitat de pintura romànica sota l'estrat visible actual, el que demostra la importància del lloc, ben visible en la seva arquitectura.

Una de les causes de deteriorament més important era la presència d'humitat al costat nord de l'absis per la filtració de l'aigua de pluja. Amb motiu de la manca de conservació de les juntes dels carreus, de les esquerdes i de la falta de canalització de les absidioles, l'aigua de pluja es filtrava a través del mur fins a arribar a afectar les pintures murals. L'església de Santa Maria de Palau forma part del conjunt de vint-i-cinc esglésies d'origen romànic de la Baronia de Rialb.

És una obra del primer romànic, datada del segle XI, i considerada per Puig i Cadafalch com una de les 10 esglésies més representatives del romànic català. Aquest any 2019 ha estat reconeguda com a Bé Cultural d'Interès Nacional per part del Departament de Cultura de la Generalitat. Les obres de restauració han estat finançades per la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de la Baronia de Rialb i el Bisbat d'Urgell.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.