Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(CPL) El periodista i historiador lleidatà Jordi Curcó ha escrit Teresa Jornet, amb els ancians desemparats, el nou títol de la col·lecció Sants i Santes que publica CPL Editorial de Barcelona. publicat en català i també en llengua castellana, compta amb il·lustracions de Mercè Gallifa.

El nou volum forma part de la col·lecció de Sants i Santes que dirigeix Josep Lligadas i que recull en volums de petit format, les biografies dels personatges més singulars i representatius del nostre santoral. En el cas de Curcó, ja va publicar l’any 2015 en aquesta mateixa col·lecció el llibre corresponent al número 231, titulat 'Francesc Castelló, jove i màrtir', dedicat a biografiar el testimoni d’aquest beat lleidatà, químic de professió que morí màrtir el 29 de setembre de 1936. A aquest li seguí l’any 2016 el volum titulat 'Sant Anastasi, lleidatà per naixement i badaloní per martiri', corresponent al número 244 on l'autor evoca la història, tradició i llegenda a l’entorn del patró de Lleida, que segons tradició morí màrtir a Badalona l’11 de maig de l’any 303 i també venerat pels badalonins com a patró.

En la recent edició dedicada ara a la filla d’Aitona Teresa Jornet, pretén oferir una biografia senzilla i entenedora d’aquesta santa lleidatana que en la segona meitat del segle XIX va fundar la congregació de Germanetes dels Ancians Desemparats, en l’actualitat present a 19 països d’arreu del món, amb 214 fundacions i 2.022 germanetes que atenen un total de 22.319 ancians acollits en les seves residencies. Una d’elles la d’Aitona va ser la primera en obrir portes a Catalunya, havent estat fundada per mateixa santa el 12 d’agost de 1891, en la que havia estat la seva casa pairal.

En els vuit capítols de que consta el volum, amb un llenguatge planer i proper, Jordi Curcó s’ocupa en primer lloc de presentar-nos Teresa Jornet com a filla d’Aitona, el seu naixement en aquesta població del Segrià i el primers anys de la seva existència en que ja destacaria per la seva pietat, bon cor i per la seva bona disposició a ajudar els més pobres i desemparats. Segueix un capítol dedicat a Teresa Jornet com a jove estudiant de Magisteri i posterior ofici de mestra d’escola a Argençola, la relació amb les Carmelites Teresianes fundades pel seu oncle el pare Francesc Palau i el seu ingrés a la comunitat de clarisses de Briviesca, a Burgos.

En el quart capítol s’explica la providencial  trobada de Teresa Jornet amb Saturnino López Novoa, impulsor de la nova congregació a la qual la lleidatana s’hi sumà amb entusiasme i lliurà la seva vida. Segueix el capítol dedicat a la fundació de les Germanetes dels Ancians Desemparats, els primers passos i fundacions; la mort de la Santa, la seva beatificació i posterior canonització pel papa Pau VI el 27 de gener de 1974, per cloure amb una darrer capítol dedicat a la realitat actual de la Congregació, avui estesa arreu del món.

Aquesta nova biografia de Santa Teresa Jornet s’escau en vigílies del 175 aniversari del seu naixement (9 de gener de 1843), commemoració que tindrà una especial celebració a Aitona, el seu poble natal: “ Desitjaria que aquest llibre fos també la meva petita contribució a aquesta efemèride i que esdevingui alhora una bona eina de difusió d’una vida i una obra exemplars de la que ha estat considerada com las Santa catalana més universal i de la qual els lleidatans ens tindríem que sentir orgullosos”, ha manifestat el seu autor, satisfet per l’edició i confiat en que tingui una bona acceptació.

Jordi Curcó prepara ja un nou llibre que li ha estat encomanat per la mateixa editorial i que formarà part d’aquesta col·lecció, dedicat a biografiar la vida i mostrar l’obra del carmelita i beat  Francesc Palau, nascut també a Aitona i oncle de Santa Teresa Jornet.