Vés al contingut
Catalunya Religió

(Abadia de Montserrat) El VIII Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam presenta un programa ric i divers, clàssic i innovador, amb tocs d’obertura cap a noves propostes i amb un nivell musical marcadament internacional. La voluntat del FIOM 2018, com diu el seu director musical, el P. Jordi-Agustí Piqué, és “d’explorar noves possibilitats sonores i artístiques que donin cabuda a gustos distints, sensibilitats múltiples i públics ben diversos”.

La setena edició del Festival Internacional Orgue de Montserrat (FIOM) porta a la Basílica de Santa Maria quatre concerts, els dissabtes 16 de juny, 21 de juliol, 11 i 25 d’agost, a les 21h, amb entrada lliure.

L’obertura del FIOM 2018, el dissabte 16 de juny, té un caràcter simfònic-coral molt rellevant, amb dos noms destacats del panorama musical i estètic: W. A. Mozart i F. Poulenc. Del primer, escoltarem les seves corprenedores Vespres per a un confessor i, com a contrapunt, les delicioses i delicades Sonate da Chiesa. Complementant aquestes obres litúrgiques, l’organista titular de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, Juan de la Rubia, oferirà la seva particular versió del concert de Poulenc per a orgue, corda i timbales. Després, escoltarem la versió que el cor Francesc Valls oferirà, junt amb solistes vocals i l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, de les Vesperae solennes de Confesore KV 339, alternades amb les delicades i poc conegudes Sonate da Chiesa, del gran W. A. Mozart, sota la direcció del mestre Salvador Mas, que ja va dirigir el concert inaugural de l’orgue de Montserrat.

Dins el capítol de grans solistes europeus, el concert del dissabte 21 de juliol tindrà com a protagonista l’organista alemany Eberhart Lauer, director de Música Sacra de la Catedral de Santa Maria d’Hamburg (Alemanya), que interpretarà obres del gran repertori barroc alemany, D. Buxtehude i J. S. Bach, alternat amb música francesa de caire romàntic simfònic, amb obres de C. Franck, M. Dupré i L. Vierne. Tot aquest repertori era molt estimat i conreat pel recordat P. Abat Cassià, que gaudia i feia gaudir els fidels amb aquestes obres quan les executava en la litúrgia montserratina.

Un moment llargament esperat per l’organització del FIOM arriba amb la presència de l’organista Naji Hakim, hereu del gran Olivier Messiaen a l’orgue de la Trinité (Paris- França). Dissabte 11 d’agost, concert del mestre Hakim, que és un gran i reconegut creador i improvisador. Al voltant de la festa de l’Assumpció de la Mare de Déu, Naji Hakim oferirà un programa amb obres seves i improvisacions sobre temes marians litúrgics de diverses tradicions. Un moment especial en una nit d’estiu amb colors especials i sonoritats innovadores.

El darrer dels concerts d’enguany, el dissabte 25 d’agost, obre l’espai a una intèrpret nord-americana de gran renom internacional: Katelyn Emerson, organista i mestra de cor de l’església d’Advent de Boston (Massachusetts, Estats Units). Emerson oferirà algunes mostres de la música nord-americana per a orgue, junt amb repertori clàssic de J. S Bach i d’altres autors. La novetat de les creacions del nou món faran descobrir noves sonoritats sota el guiatge d’aquesta singular organista.

Aquest VIII Festival Internacional Orgue de Montserrat, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i Reale Seguros, compta amb la colꞏlaboració de la Fundació Pinnae, i està projectat sota la direcció artística de Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació general és a càrrec de Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat. Catalunya Música dóna suport a aquest Festival i enregistrarà algun dels seus concerts.

El VIII Festival Internacional Orgue de Montserrat serà novament un homenatge a la memòria de l'Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició en l’orgue Blancafort (2010) d’alguns dels millors intèrprets de l’orgue de l’àmbit internacional.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.