Vés al contingut
Catalunya Religió

(Festes Coronació) Figuerola del Camp (Alt Camp) ultima els preparatius de les Grans Festes de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de l’Esperança, que se celebraran del 14 al 23 de desembre de 2018. Des de fa prop més d’un any, la comissió organitzadora, encapçalada per la figura dels Majorals i integrada per una vintena de persones i entitats poble, ha treballat mensualment per confeccionar el programa d’actes.

La devoció que professa Figuerola del Camp cap a la Mare de Déu de l’Esperança és documentada, almenys, des del segle XVII. i la festa se celebra, anualment, des de 1803, arran de la institució de la Mare de Déu com a advocada i patrona del poble per la seva intercessió contra una epidèmia de pesta. Enguany, amb motiu de la concessió de la coronació canònica de la Imatge per part del Papa Francesc, la celebració s’allarga 10 dies i esdevé una celebració única a Catalunya. En aquest sentit, Figuerola es prepara per viure un dels esdeveniments més excepcionals de la història moderna del municipi. La decoració dels carrers, les lluminàries extraordinàries, les propostes culturals de les entitats, la composició de l’Himne de la Coronació, les obres d’adequació de l’església o la confecció de la corona, obra del joier Joan Serramià i finançada a través d’una exitosa subscripció popular, són alguns dels àmbits de la preparació de les Grans Festes.

Un programa d’actes extraordinari

El divendres 14 de desembre al vespre hi ha previst el pregó institucional que donarà el tret de sortida a les Grans Festes, amb una àmplia representació d’autoritats locals i comarcals. El pregó el pronunciarà la consellera de Justícia i d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella. Cada dia, abans de la Novena, diverses entitats del poble protagonitzaran una ofrena floral en honor a la Mare de Déu. Pel dissabte 15 de desembre, hi ha previst un pelegrinatge de les diverses parròquies de l’Alt Camp a Figuerola i una missa mariana a l’església parroquial. També es preveuen un seguit d’actes lúdics i cívics, pensats per a tots els públics i edats, com un sopar de gala, ball de nit amb orquestra, concerts i sessions de DJ, conferències, una mostra d’elements folklòrics locals i comarcals i altres activitats culturals i esportives. Per tenir present la pedania de Miramar, s’ha programat una caminada pel terme municipal per portar a l’església de Sant Mateu una rèplica de la Mare de Déu de l’Esperança, en record de les Grans Festes de la Coronació. Per la seva banda, l’últim cap de setmana de la celebració esdevindrà el moment més àlgid, amb els actes de vigília, el dia de la coronació, la professó i l’acte de tancament de les Grans Festes.

La coronació i la professó, els punts àlgids

Els dies centrals, amb els moments més emotius i solemnes de les festes es viuran el 21 i 22 de desembre. El divendres 21 al migdia un repic de campanes anunciarà la imminència de la coronació arreu de la població i es confeccionarà una catifa ornamental a la plaça de Sant Jaume, amb motiu de la professó de l’endemà. Al vespre, a l’església, tindran lloc les Solemnes Completes, presidides per l’abat de Poblet. A la sortida de Completes, la Cooperativa Agrícola acollirà un tast de vins a càrrec de Mas Vicenç i l’actuació musical del grup Fenya Rai. L’endemà, dissabte 22 de desembre, tindrà lloc l’esperada Coronació de la Mare de Déu en un Ofici Pontifical que preveu l’assistència d’una trentena d’eclesiàstics, representants civils i institucionals. La corona serà imposada a la Mare de Déu per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol Balcells. L’acompanyament orquestral i musical anirà a càrrec de la Capella de Cantors i l’Escolania de la Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus. Des de l’organització s’ha convidat, a l’ofici de la coronació, al president de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Torra. La professó solemne de la Coronació protagonitzarà els actes de la tarda. Més de mig segle després, tornarà a sortir al carrer la imatge gran de la Mare de Déu, coronada, que habitualment presideix el temple des del cambril. El tabernacle, amb guarnicions florals, serà portat, a espatlles, per tot el poble de Figuerola. El recorregut de la professó, donat el caràcter extraordinari de l’ocasió, també és més llarg de l’habitual amb la voluntat d’apropar la festa a tots els carrers i cases de la localitat. Per aquest motiu, es demana als veïns que engalanin bé els balcons i il·luminin els carrers per donar encara més lluïment a l’acte.

Teatre de Guerrilla i Quim Masferrer, l’acte mediàtic de les festes

Un altre dels plats forts del dia de la coronació arribarà a la nit, amb l’espectacle ‘Bona gent’ de Teatre de Guerrilla, protagonitzat per Quim Masferrer. Aquesta és una representació que recorda molt al programa ‘El Foraster’ de TV3, però en petit format, on l’espectador serà el veritable protagonista de la nit. Des de l’organització es recorda que, donada la casuística de l’espai, la venda d’entrades anticipada és molt limitada i pràcticament ja s’han exhaurit.

El voluntariat

Un dels pilars de les Grans Festes de la Coronació serà el voluntariat. Atesa la gran envergadura de la programació, des de la comissió organitzadora s’ha fet una crida a la gent del poble per tal d’aconseguir una borsa de voluntaris per coordinar i donar suport en els diversos actes. Cal destacar la implicació del jovent del municipi i de diverses persones que, a títol individual, ja s’han apuntat en les llistes de voluntaris. En aquest sentit, els dissabtes de novembre a la tarda s’han dut a terme les sessions formatives i han tingut lloc les diverses reunions de treball amb els voluntaris i els responsables d’actes.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.