Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Bisbat d'Urgell) El santuari basílica de la Mare de Déu de Núria va celebrar dissabte la tradicional festa de sant Gil, patró dels pastors, amb una eucaristia presidida per l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives i la processó de la imatge de la Mare de Déu fins a l’ermita de sant Gil, duta pels pastors i acompanyada pels cants dels fidels que pugen any rere any a venerar la sagrada imatge de Maria.

En arribar al santuari basílica es van presentar les actuacions que es tenen previst dur a terme al telecabina Coma del Clot, com l'accessibilitat completa de la instal·lació per a les persones amb mobilitat reduïda, l'adquisició de nous cotxes i una nova locomotora pel cremallera, o l’adequació de la via entre Ribes Enllaç i Ribes Vila i entre el pas de Vilamanya. Finalment, les autoritats van visitar una exposició temporal que acull aquests dies les instal·lacions de Vall de Núria sobre la bellesa de la creació, precisament en el dia de la Jornada per la Cura de la Creació instituïda pel papa Francesc.

A continuació es va celebrar l’Eucaristia, presidida per l’arquebisbe d’Urgell i concelebrada per Joaquim Cebrian, rector de Ribes de Freser, Joan Perera, capellà i custodi del Santuari, i altres mossens presents. En les seves primeres paraules a la celebració eucarística l’arquebisbe Joan-Enric volgué adreçar-se directament a la Mare de Déu de Núria i oferir-li el seu ministeri episcopal que el pròxim dia 5 de setembre arribarà als 25 anys.

L'olla, la creu i la campana

A la seva homilia, Vives volgué subratllar com la festa de sant Gil, monjo, home de pregària, i protector dels pastors ens ensenya a tots els creients els grans elements que formen la tradició de Núria: l’olla, signe de l’hospitalitat que el sant oferia donant menjar als pastors; la creu, signe de com ens hem de refiar sempre de Jesucrist en la nostra vida, i la campana, signe de com hem de saber escampar el missatge de Jesús als qui ens envolten.

L’arquebisbe va recordar als fidels com sant Gil era fonamentalment un monjo, un home de pregària, algú que viu envers Déu i va animar tots els fidels i els pelegrins a trobar al santuari de Núria un moment de pregària i d’intimitat amb el Senyor oferint-li les nostres necessitats i les nostres accions de gràcies.

També va recordar com enguany es compleixen 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic, Pompeu Fabra, i com aquest enginyer va dedicar-se amb tenacitat a l’estudi, estimació, i codificació de la gramàtica, de la llengua catalana. Va ser una figura puntal i clau en l’aportació a la llengua i Vives va destacar com va saber acabar el projecte que s’havia fixat malgrat ser un enginyer. En aquest sentit, l’arquebisbe d’Urgell va subratllar el valor de la llengua i de la cultura d’un país que permet vertebrar-lo i va animar a estimar la llengua, cultura i identitat pròpies sempre oberts al món i a les altres cultures sense tancaments.

Encomanant el futur de Catalunya a la Mare de Déu

Vives també va tenir presents totes les persones que altres anys celebraven la festivitat de sant Gil al Santuari i enguany la celebraven des del cel i va voler encomanar a la Mare de Déu de Núria el futur de Catalunya demanant la bona convivència entre tots els ciutadans, el diàleg i el respecte i l'alliberament i el bon tracte de tots els presos, els preventius i els ja jutjats, i totes les persones que estan lluny del país per motius diversos.

Finalment, va voler mostrar el seu suport, pregària i adhesió filial i devota al papa Francesc en aquest moment d’atacs injustificats envers la persona del Sant Pare i va remarcar com el ministeri episcopal no s’entén sense la comunió jeràrquica dels bisbes amb el successor de Pere, tot fent referència a la carta de felicitació que el papa Francesc ha escrit a l’arquebisbe Joan-Enric i a la resposta d’agraïment i de suport que l’arquebisbe ha escrit al Papa, demanant a tots els fidels presents i a tota la diòcesi d’Urgell intensificar la seva pregària i comunió amb el successor de Pere.

Després de la missa va tenir lloc la tradicional processó fins a l’ermita de sant Gil mentre es cantaven els goigs a llaor de la Mare de Déu de Núria i els pastors la transportaven fins davant l’ermita. Allà l’arquebisbe va beneir unes medalles que els membres dels Amics de Saint Gilles imposen als qui participen assíduament a les seves activitats. Posteriorment, es van presentar les obres de rehabilitació i millora de l’ermita de sant Gil que han permès arranjar el paviment d’entrada, l’emplaçament de les baranes a les escales de la cova i la millora de la distribució de l’enllumenat d’accés substituint les antigues lluminàries incandescents per lluminàries tipus LED.

Van assistir a la celebració una gran quantitat de fidels i devots de la Mare de Déu de Núria, de sant Gil i dels camins de Saint Gilles a França que cada any s’hi fan presents, encapçalats per les autoritats on destacava enguany la presència del recentment elegit nou president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, els alcaldes de Queralbs i Ribes de Freser, Immaculada Constans i Marc Prat, els ex consellers del Govern de la Generalitat de Catalunya, Irene Rigau i Joaquim Nadal, així com altres autoritats, alcaldes i representants d’institucions polítiques i socials, destacant la presència dels pastors que tenen en sant Gil el seu protector i els amics de la Mare de Déu de Núria i els Amics dels Chemins de Saint Gilles de la Cerdanya Francesa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.