Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jesuïtes) Amb motiu del Dia Internacional de la Nena, Entrecultures posa en marxa la campanya ”La llum de les nenes” per fer visible la desigualtat que pateixen les nenes, protegir-les enfront de la violència, valorar la seva capacitat per escollir el seu futur i incidir per transformar les causes de les injustícies que pateixen. Segons Raquel Martín, directora de comunicació i desenvolupament Institucional d’Entrecultures, ”volem que brilli la seva llum. Les nenes tenen dret a una infància en igualtat d’oportunitats, lliure de pors, d’amenaces i agressions. L’educació pot defensar-les, protegir els seus drets, transformar les seves vides”.

Entrecultures treballa a més de 12 països a través del projecte La llum de les nenes obrint oportunitats perquè la seva llum brilli. Atenen a més de 12.700 nenes a països com R D Congo, República Centreafricana, Sudan del Sud, Txad, Kenya, Guatemala, Nicaragua, Haití, El Salvador, Hondures o Perú. En tres línies d’acció: fomentant el seu accés i la permanència escolar, prevenint, detectant, atenent i denunciant la violència contra les nenes i oferint rehabilitació psicològica i social a les nenes víctimes de violència, millorant la seva autoestima i realitzant activitats de formació i integració.

Més de 200 milions de nenes al món han patit mutilació genital. Cada any 12 milions de nenes són obligades a casar-se abans de fer els 18 anys. 150 milions pateixen violència sexual. I 34,2 milions de nenes i dones són refugiades o desplaçades. La majoria de nenes al món es veuen obligades a realitzar tasques de la llar com cuinar, anar a buscar llenya, aigua o quedar-se a càrrec dels seus germans petits. Aquestes formes de violència cap a les nenes provoquen en elles greus seqüeles psicològiques, físiques i socials que les marquen per sempre, i les allunya de l’escola, de la seva infància i de les seves oportunitats.

L’informe que acompanya la campanya “Nenes lliures de violència: dret a l’educació, garantia d’igualtat” recull la relació entre l’educació i la violència i analitza el concepte de violència i les seves principals causes, així com els tipus de violència als quals s’enfronten les nenes: la mutilació genital femenina, el matrimoni infantil i els embarassos precoços.

La campanya es presenta a Barcelona aquest dijous 11 d’octubre a les 19:30 hores al Casal Loiola del carrer Balmes. Comptarà amb el testimoni de Sifa Kaite, Coordinadora del Programa de Protecció a la Infància del Servei Jesuïta als Refugiats al Txad i amb Sofía Gutiérrez, Responsable de comunicació de la xarxa educativa Fe y Alegría Guatemala; que al llarg del dia faran xerrades a tres escoles de Barcelona, amb alumnat de Batxillerat.