Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Galeria d'imatges

(CR) Durant dos dies uns 150 capellans de diferents bisbats amb seu a Catalunya han participat en les 47 Jornades de Qüestions Pastorals de Castelldaura sota el lema “Matrimoni i família per a una nova evangelització”, organitzades per Centre Sacerdotal Rosselló de l’Opus Dei.

La intervenció principal va ser de cardenal Ennio Antonelli, president del Consell Pontifici per a la Família, que va inaugurat dimarts la jornada. Antonelli va fer un repàs als reptes que té plantejats la família en la situació actual de canvi profund, que va qualificar de “greus i perillosos”, tot reivindicant que enfront d’això cal correspondre amb “una pastoral renovada”. Una renovació que cal fer “des de la perspectiva de l'Església comunió missionera, delineada pel Concili Vaticà II”, amb una “renovació capaç de valorar plenament la família com agent important per a l'evangelització”.

Antonelli, va demanar a les famílies que actuessin com “petita església missionera”, desenvolupant un “camí de conversió permanent a Crist i als germans: missa dominical, pregària a casa, escolta freqüent de la Paraula per a posar-la en pràctica, sentiments positius vers als altres, atendre els seus desitjos, serveis concrets, disponibilitat i amabilitat, respecte als punts de vista dels altres, gestió intel·ligent dels conflictes, disponibilitat en el moment de demanar perdó i de perdonar, responsabilitat professional, social i eclesial”

En el context de la nova Evangelització, Antonelli va afirmar que la família “evangelitza d'una forma única i insubstituïble, més amb allò que és que amb les seves obres”. En concret, “el seu ésser en Crist s'expressa coherentment en la procreació generosa i responsable, en la cura i en l'educació dels fills, en el treball, en les activitats eclesials, en el servei caritatiu als pobres, en la vida social”.

Entre les propostes que va presentar, va situar com a primer objectiu de la pastoral familiar la formació de “nuclis de famílies exemplars” a les parròquies, que poguessin ser animadores de “l’educació dels joves i els adolescents en l’amor i l’autèntica valoració de la sexualitat; la preparació de les parelles al matrimoni; el suport a les famílies i a la seva formació permanent; la proximitat a les convivències irregulars i a les famílies incompletes; al compromís social de les famílies en defensa dels seus drets a través de les associacions familiars; i la promoció de xarxes de solidaritat entre famílies”

El cardenal Lluís Martínez Sistach, va presentar la sessió agraint “als sacerdots de Catalunya el vostre esperit eclesial; sou pastors per damunt de tot que cerqueu el bé dels espiritual dels fidels”. El vicari per a Catalunya de la Prelatura de l’Opus Dei, Antoni Pujals, va obrir la jornada com una aportació per a “presentar avui amb tot l’atractiu l’ideal de la família cristiana”. L’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, i el bisbe emèrit de Solsona, Jaume Traserra, també van assistir a les jornades.

Dimarts també va intervenir Joan Costa, professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, qui va oferir unes claus per comprendre la paternitat responsable; i el professor d’educació i expert en gènere de la Universitat Internacional de Catalunya, Enric Vidal, que va relatar els aspectes positius i problemàtics de la perspectiva de gènere.

El dimecres va intervenir Tomás Melendo, professor de la Universitat de Màlaga. Per Melendo “el matrimoni és essencialment una capacitació, quelcom que transforma, provoca virtut i fa una persona capaç d’estimar una altra persona com única, i de per vida”. En la seva intervenció sobre “Per què casar-se” Melendo va afegir que “no hi ha cap altra institució humana com el matrimoni pensada per generar amor”. “Cal ensenyar a disfrutar de les coses bones i saber transmetre-ho”, va concloure.

Altres ponents van ser Virginia Olano, de la Delegació de Pastoral Familiar de l’Arquebisbat de Barcelona, que va comentar experiències sobre mediació i reconciliació conjugal; i Javier Vidal-Quadras, secretari general de la International Federation for Family Development, que va descrire els cursos d’Orientació Familiar com a eina per a la felicitat en el matrimoni.