Vés al contingut
Catalunya Religió

(Mans Unides) Segons l'últim informe de la FAO (SOFI 2018), es calcula que al món 1.400 milions de persones pateixen pobresa extrema i uns 820 milions desnutrició crònica enfront dels 811 milions de l'any anterior. Aquesta xifra s'ha vist incrementada per tercer any consecutiu. Això vol dir que una de cada nou persones no pot accedir de manera regular a una alimentació adequada i suficient.

"L'augment del nombre d'éssers humans víctimes de la pobresa i de la fam, ha de portar-nos a redoblar el nostre compromís per un món més just en el qual tots tinguem una vida digna", assegura Fidele Podga, Coordinador d'Estudis i Documentació de Mans Unides. "Mans Unides fa 60 anys que lluita i contribueix per millorar les condicions de vida de milions de persones en molts racons del món. I treballem per erradicar la fam en un món que, paradoxalment, produeix aliments per donar a menjar a gairebé el doble de la població mundial", continua Podga.

La mercantilització dels aliments, la insostenibilitat social i mediambiental de la producció a gran escala com a model de producció agrícola i la pèrdua i malbaratament dels aliments són 3 de les principals causes directes d'aquesta tragèdia i a les que Mans Unides ha dedicat el seu treball tots aquests anys.

"El dret a l'alimentació és un dret i no un negoci. La resta de drets fonamentals giren entorn d'ell i no pot dividir-se ni abordar-se de forma aïllada", afirma Waldo Fernández, del departament d'Estudis de Mans Unides. "No es tracta només de produir d'una manera sostenible, hem de reforçar les capacitats de la societat per defensar davant dels seus governs aquest dret, que és el que dóna força i múscul a tot l'entramat que anomenem Dret a l'Alimentació", assevera Fernández

Consciència política i social

"La fam i la pobresa són dos conceptes íntimament relacionats que es retroalimenten i eradicar-los és una qüestió de voluntat, de compromís i de sensibilització; d'invertir en agricultura i de reformar les regles del joc del comerç internacional", afirma Marc Gordillo, coordinador de Campanyes de Mans Unides.

Per això, Mans Unides apel·la a la responsabilitat dels governs perquè executin programes de lluita contra la fam i la pobresa i fa una crida a la societat perquè canviï els seus estils de vida i exerceixi així una sana pressió sobre els que tenen el poder polític, econòmic i social.

"El paper de la societat civil és crucial per garantir que tothom pugui menjar. Alimentar-se no és un privilegi de la gent rica ni és una caritat que fem a la gent pobra. Quan diem que és un dret inherent a l'ésser humà pel fet d'existir, estem dient que els Estats tenen l'obligació de fer complir aquest dret i que el paper dels ciutadans és molt important perquè tenen el dret i l'obligació d'exigir als seus governs que creïn les condicions adequades perquè tothom pugui menjar. I per a això, es necessita una societat civil molt conscient i empoderada", finalitza Gordillo.

Mans Unides a través dels projectes de desenvolupament que porta a terme al costat dels seus socis locals, promou iniciatives per lluitar contra la pèrdua i malbaratament d'aliments i les seves conseqüències ètiques, econòmiques i de contaminació; i fomenta un consum responsable i una vida més solidària i sostenible promovent un canvi d'hàbits de compra i consum que permetin combatre la fam i la pobresa.

En 2018, l'Organització va aprovar 564 nous projectes per un valor de 35.903.339 € en 54 països d'Àfrica, Àsia i Amèrica, per lluitar contra la fam i l’erradicació de la pobresa, dels quals es van beneficiar directament gairebé un milió i mig de persones.

Mans Unides forma part de xarxes nacionals i internacionals en les quals treballa per donar veu als més desfavorits. A Espanya, Mans Unides forma part d'Enlázate por la Justicia, juntament amb altres organitzacions catòliques i que en aquesta ocasió, han sumat esforços en l'elaboració d'un un document detallat sobre les causes i conseqüències del nostre model alimentari.

Temàtica

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.