Vés al contingut
Catalunya Religió

(Laura Mor –CR) El periodista Xavier Graset és el ponent convidat a la 47a Jornada Nacional del Moviment de Cristians de Pobles i Comarques de Catalunya (MCPCC). El diumenge 6 de maig els militants d'arreu del territori són convocats a La Selva del Camp. Amb aquesta trobada clouran tot un treball de curs que ha tingut com a lema 'Som testimonis de la veritat'.

“La nostra campanya ha estat, desgraciadament, de rabiosa actualitat al nostre país”, apunta Joan Massana. Representa l'arquebisbat de Tarragona a la permanent del MCPCC i forma part d'un grup del moviment a La Selva del Camp. “Determinats mitjans i polítics tergiversen la realitat d'una manera molt descarada”, lamenta Massana. Es refereix, per exemple, a “les 'fake news' del senyor Trump i d'altres que fan exactament el mateix”.

En la campanya del curs parlen, entre d'altres qüestions, del relativisme i de la indiferència.“Ens preocupa moltíssim el compromís de cadascú amb el seu entorn, la seva societat, ja no com a cristià sinó com a persona, com a humà”, assenyala Massana. I considera que “el relativisme ens fa menys humans, menys solidaris i més absents de la realitat del món i del dia a dia”.

Qüestions del dia a dia

“Cada any ens plantegem qüestions del nostre dia a dia, del nostre entorn, del nostre viure com a cristians”, explica. És un dels trets diferencials dels moviments especialitzats: “Ser al món, analitzar el món i actuar en el món”.

Els grups del moviment han aprofundit sobre “la veritat amb majúscula” en diferents espais de reflexió i pregària. Una veritat que Massana associa a la llibertat: “De veritat única només n'hi ha una, és Crist, i després hi ha altres coses”. “Els cristians tenim un missatge tan potent, tant en la línia de la defensa de la dignitat de la persona, del bé comú, que hauria de ser imparable”.

Amb tot, defensa la pluralitat dins de les creences: “Al moviment cadascú té el seu estil i ideologia, som gent de tarannà obert i ens fan respecte els dogmatismes i les veritats úniques”.

Una mateixa campanya

“El que caracteritza els moviments és seguir una mateixa campanya, un mateix sistema de treball”. La campanya queda recollida en el Document de treball número 25 que edita el moviment: una referència per a la cinquantena de grups que hi ha ales diòcesis catalanes de Lleida, Tarragona, Terrassa, Sant Feliu del Llobregat, Barcelona, Vic i Girona.

El mes de juny fan una pluja d'idees dels temes que voldrien abordar el curs vinent. Durant l'estiu s'elabora la campanya amb un primer esborrany. A la reunió de la permanent, que funciona com a junta del moviment, s'hi sumen altres militants i s'afegeixen matisos i esmenes. És a partir de l'octubre que el document ja circula. Els grups locals hi treballen amb l'esquema de la revisió de vida: veure, jutjar i actuar.

El valor intangible de trobar-se

La Jornada Nacional del mes de maig no és només conclusiva d'un treball: “Els militants de tot el país ens trobem i fem palesa aquesta comunió en un moviment especialitzat”. Què els uneix? Segons Massana “el Moviment de Cristians de Pobles i Comarques de Catalunya ja no ens definim tant per ser d'àmbit rural sinó d'àmbit no metropolità”. És a dir: “Som gent de poble o de ciutat petita”.

En anteriors trobades han treballat, entre d'altres qüestions, la cura de la Terra (Granollers, 2017), la família (Juneda, 2016), l'esperança (Sant Martí de Maldà, 2015) i la disponibilitat evangèlica (Capellades, 2014).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.