Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Ateneu Universitari Sant Pacià) La Facultat Antoni Gaudí d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes (FHEAG), integrada a l’Ateneu Universitari Sant Pacià, organitza els dies 16, 17 i 18 de novembre les I Jornades Les Basíliques Històriques de Barcelona, que en aquesta ocasió porten per títol Splendor Pinensis, i que estan dedicades a la Basílica de Santa Maria del Pi. Es tracta de la primera de les jornades d’un cicle continuat que té com a objectiu omplir de contingut les llacunes existents en el coneixement històric d’aquestes institucions tan importants per a la societat. Alhora, les Jornades volen difondre el seu patrimoni a tothom com a exemple magnífic que són del nostre tresor patrimonial.

Les Basíliques Històriques de Barcelona són un patrimoni encara en gran part desconegut que forma part del patrimoni cultural de l’Arquebisbat de Barcelona, de gran riquesa i interès. Per aquest motiu, donar-lo a conèixer i actualitzar la seva història és un dels objectius de la FHEAG en aquestes jornades.

Concretament, aquesta primera edició està dedicada a Santa Maria del Pi, i porta per títol “Splendor Pinensis. El Pi al segle XV”. La jornada difondrà la feina feta durant dos anys pel grup de recerca de l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi i oferirà una visió revisada, i en gran part inèdita, de la basílica del Pi a l’època de la seva màxima esplendor: el segle XV. En definitiva, Splendor Pinensis respondrà la pregunta de com era i com s’articulava una gran parròquia barcelonina al final de l’època medieval.

La I Jornada es durà a terme els dies 16, 17 i 18 de novembre. Els dos primers dies tindran un caire científic i estaran dedicats a la presentació dels treballs d’investigació, mentre que l’últim dia estarà dedicat a una visita de la Basílica adaptada per tots els públics, en col·laboració amb Catalonia Sacra. L’assistència a les Jornades és gratuïta amb inscripció prèvia.

La II Jornada de les Basíliques Històriques es durà a terme el 15, 16 i 17 de març a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, amb el títol "Patrimoni, Arqueologia i Art a la Basílica del Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona​".

La Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts cristianes (FHEAG) és una institució universitària fundada l’octubre de 2014 dedicada a l’estudi de la història de l’Església, l’arqueologia cristiana i el patrimoni cultural i artístic de l’Església. Actualment s’hi imparteix el Grau d’“Història, Arqueologia i Arts cristianes” i dos màsters, un d’“Història i Patrimoni Cultural de l'Església” i un de conjunt amb la Universitat de Barcelona de “Patrimoni Musical i Litúrgic”, en col·laboració amb el Conservatori del Liceu i l’ESMUC. La Facultat Antoni Gaudí forma part de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.