Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Servei d'Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines) L'any 1718 la comunitat femenina benedictina de Santa Clara iniciava el seu camí al monestir de Palau Reial de Barcelona. Ara un projecte de recerca i difusió anomenat 'Monges a palau! El Monestir de Santa Clara de Barcelona al Palau Reial, 1718-1936' recull virtualment aquesta efmèride. El projecte expositiu i virtual ha estat el·laborat pel Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines (SAF), amb la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona, per commemorar els 300 anys de l’entrada de les monges de Santa Clara de Barcelona al seu nou monestir del Palau Reial el 29 de juliol de 1718. Es va presentar el passat dijous a la Sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona.

Aquest projecte de recerca i difusió sobre la comunitat femenina benedictina de Santa Clara de Barcelona se centra en l’exposició virtual elaborada pel SAF amb la voluntat de ser un portal a la història dels 218 anys de vida comunitària que les monges van passar al seu monestir del Palau Reial (1718-1936) i alhora una finestra a l’Arxiu del Monestir de Sant Benet de Montserrat i al fons del monestir de Santa Clara de Barcelona, que s’hi conserva.

Més de 120 persones van assistir a la presentació i a l’audició Passio Domini que tot seguit va oferir el grup femení Auditexuadi a la capella de Santa Àgata, acompanyades del baríton Tomàs Maxé, de Santi Figueras a la viola de mà i a la tiorba i d’Anna Casademunt a la viola de gamba.

Una audició extreta d’un exemplar del llibre Contenta in hoc volumine Passio Domini Nostri Iesu Chrisiti secundum quattuor Evangelistas, imprès a Saragossa el 1552 i conservat en el fons del monestir de Santa Clara de Barcelona, símbol de la passió que les monges de Santa Clara de Barcelona van patir durant els 218 anys de vida monàstica al Palau Reial

A la web de l'exposició es pot conèixer la història del monestir de Santa Clara de Barcelona, el seu patrimoni i les possibilitats de recerca del seu arxiu (avui conservat a l’Arxiu del Monestir de Sant Benet de Montserrat).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.