Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Aquest dijous a finalitzat el viatge de suport dels bisbes de diverses conferències episcopals de suport als cristians de Terra Santa. La Coordinadora de les Conferències Episcopals per a l'Església a Terra Santa organitza una visita anual que aquest any ha tornat a comptar amb la presència de l’arquebisbe Joan-Enric Vives representant la Conferència Episcopal Espanyola. Coincidint amb la preparació dels Sínode de Bisbes sobre els joves que es farà a Roma aquest octubre, bona part del programa ha estat destinat al contacte amb els joves.

La ruta per Terra Santa es va iniciar diumenge passat amb visita a Gaza que ha servit per constatar un any més la situació desesperada en la que viu la població palestina i, al mateix, el servei d’ajuda que hi presten les comunitats cristianes presents a la zona. Els bisbes també va conèixer el servei educatiu que realitza l’Església Catòlica a Terra Santa on tenen 45 escoles. Aquests centres són un punt de trobada i una escola de convivència entre els infants i joves de les diverses comunitats religioses arrelades a la zona. També es van reunir amb joves que participen en experiències de diàleg intercultural. Una altra dimensió del viatge ha estat compatir la vida de les comunitats cristianes de Terra Santa i iniciatives socials en l’àmbit de la sanitat. Podeu veure la crònica completa del viatge al web del bisbat d’Urgell.

Acollits pel Patriacta llatí de Jerusalem, els bisbes han recollit la seva experiència d’aquesta visita a Jerusalem, Betlem, Emaús i Gaza en un comunicat final. El text posa de manifest les dificultats i manca d’esperança que viuen l’etern conflicte tant els joves palestins com israelians: “Hem escoltat joves d’ambdós costats que comparteixen la mateixa aspiració per una coexistència pacífica, tot i que encaren realitats completament diferents, amb poques oportunitats fins i tot per trobar-se o comprendre les esperances i temors d’uns i d’altres”.

Els bisbes constaten com “per a tota una generació, l’expectativa de la pau s’ha allunyat encara més” i com “els joves de Terra Santa s’han vist sistemàticament defraudats pels seus propis líders i per la comunitat internacional”. Alhora, aquesta realitat no amaga “l’esperança dels joves de Terra Santa” i “el seu paper essencial en la promoció de la pau”. Per això reclamen una vegada més el suport a les comunitats cristianes de zona i a “les organitzacions que ajuden a crear treball, promouen habitatges i faciliten el diàleg”.

Aquest és el text del comunicat final:

Comunicat final de la Coordinadora per a Terra Santa 2018

L'Assemblea de Bisbes Catòlics de Terra Santa amb les comunitats cristianes a Jerusalem, Betlem, Emaús i Gaza i el Patriarcat Llatí

Esperança per a un futur millor

Hem vingut a Terra Santa per trobar els seus joves, escoltar la seva veu i pregar per la justícia i la pau. Malgrat la continuïtat d’aquest conflicte destructiu i els enfocaments de tants poderosos que causen divisió, la nostra fe en Déu és font d’esperança per aquest futur millor que desitgen els joves d’aquesta terra. Durant aquesta setmana hem estat testimonis i hem conegut la seva lluita per aconseguir el seu somni.

Als joves de Gaza se’ls continua robant qualsevol expectativa de futur per l’allargament del bloqueig que, indiscriminadament, els nega l’oportunitat de desenvolupar-se. Els joves de Cisjordània continuen patint en la seva vida quotidiana la violació de la seva dignitat; una situació que ha esdevingut normal per l’ocupació.

La vida dels joves als territoris de Palestina està arruïnada per l’atur laboral. El Papa Francesc ha denunciat reiteradament que la falta de llocs de treball és un dels majors obstacles que impedeixen als joves d’avui desenvolupar tot el seu potencial.

També molts joves israelians, amb els quals ens hem trobat en escoles i universitats, reconeixen que estan vivint a l’ombra d’un conflicte que ells no han creat i que no desitgen. Hem escoltat joves d’ambdós costats que comparteixen la mateixa aspiració per una coexistència pacífica, tot i que encaren realitats completament diferents, amb poques oportunitats fins i tot per trobar-se o comprendre les esperances i temors d’uns i d’altres.

Per a tota una generació, l’expectativa de la pau s’ha allunyat encara més per decisions inacceptables des del punt de vista moral o legal; en particular pel recent greuge a l’estatus de Jerusalem, reconegut internacionalment, que és una ciutat sagrada per a jueus, cristians i musulmans.

Els joves de Terra Santa s’han vist sistemàticament defraudats pels seus propis líders i per la comunitat internacional. El seu desencís, del qual hem estat testimonis, està completament justificat, la qual cosa és un senyal que ells conserven la convicció que cal lluitar per un canvi.

A Cisjordània, Gaza i Israel, els joves mantenen viva l’esperança a través de la seva resiliència i el seu coratge. La comunitat cristiana local, tot i ser petita en nombre, és part integrant d’aquesta terra, no només per la contribució dels mateixos joves, sinó també a través del seu servei a tots els joves.

Són els joves els qui s’atreveixen a promoure la justícia i a desafiar les divisions que els han estat imposades. Són les escoles i els projectes pels joves els que estan enderrocant barreres i preparant la societat per créixer en tolerància. Són els joves voluntaris, com els que treballen a Betlem, amb L’Arca de Jean Vanier, a Beit Emmaús a Qubeibeh, i amb les ordes religioses a Gaza, els que estan demostrant humanitat en aquesta societat ferida.

Compartim l’esperança dels joves de Terra Santa i reconeixem el seu paper essencial en la promoció de la pau. Són ells els qui ens han ajudat a veure realitats ben dures a través dels seus ulls. I per això convidem les comunitats dels nostres països perquè actuïn en solidaritat amb ells:

- Donant suport a les organitzacions que ajuden a crear treball, promouen habitatges i faciliten el diàleg.

- Pregant i promovent pelegrinatges per a l’encontre amb les comunitats cristianes a Terra Santa i fer-les arribar el nostre suport.

- Sensibilitzant els nostres líders polítics i oposant-se decididament contra tots aquells que busquen crear una major divisió.

Per damunt de tot mantenim a les nostres oracions els joves d’aquesta terra i, inspirats pel Papa Francesc, ens comprometem, amb l’ajuda de Déu, a posar de la nostra part el possible per fer d’aquesta terra un lloc més humà i més digne per als joves d’avui i del futur.

18 de gener de 2018

Bisbe Declan Lang, president de la Coordinadora per a Terra Santa. Bisbe Udo Bentz, Alemanya. Arquebisbe Stephen Brislin, Sudàfrica. Bisbe Peter Bürcher, Escandinàvia, Finlàndia i Islàndia. Bisbe Óscar Cantú, Estats Units. Bisbe Cristopher Chessun, Església d’Anglaterra. Arquebisbe Riccardo Fontana, Itàlia. Bisbe Lionel Gendron, Canadà. Bisbe Nicholas Hudson, Comissió de Conferències Episcopals de la Comunitat Europea (COMECE). Bisbe William Kenney, Anglaterra i Gal·les. Bisbe Donal McKeown, Irlanda. Bisbe William Nolan, Escòcia. Arquebisbe Joan-Enric Vives, Espanya i Andorra. Mons. Duarte da Cunha, Consell de les Conferències Episcopals d’Europa (CCEE).

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.