Vés al contingut

notícies relacionades

Què és la Divali?

(Lucía Montobbio –CR) La Divali és un festival hindú que dura cinc dies, és la festa més popular i celebrada per la comunitat hinduista. També és seguit per sikhs i jainistes. Si fem cas del calendari gregorià, la Divali se celebra entre finals d’octubre i principis de novembre. Depenent de l’any pot variar el dia segons la posició de la lluna, però cal que sigui una nit de lluna nova. Aquest 2021 la Divali cau en 4 de novembre. 

Què és la festa de Guru Grant Sahib?

(Lucía Montobbio –CR) El 20 d’octubre se celebra la festa de Guru Grant Sahib, que significa “Venerat Mestre Llibre”. És el dia en què es recorda la importància del llibre sagrat dels sikhs. I és que el llibre en si mateix es tractat com a guru. El 1708 Gobind Singh, el desè guru, va passar la successió espiritual al llibre: Guru Granth Sahib. Les seves pàgines serien eternes i vives. La comunitat sikh no ha tingut cap successor més, ja que les paraules escrites sobreviuen a la vida de les persones. El llibre sagrat és un guru sikh per sempre viu. 

Els sikhs suspenen la festa d’any nou

(Lucia Montobbio -CR) El confinament ha aturat les celebracions de l’any nou dels sikhs. Processons i festes queden ajornades. La comunitat sikh creu que ha estat una mesura raonable, tenen com a prioritat la salut i no dubten en oferir a les autoritats públiques el seu suport. Suspensió de la festa d’any nou

Una cinquantena de musulmans, cristians, jueus i sikhs preguen junts al Raval

(Ajuntament de Barcelona –Albert Burjachs) Amb el lema 'Cors Units. Llum per al nostre món', una cinquantena de persones han participat en la celebració interreligiosa del Raval, que se celebra al barri des de fa quinze anys. Musulmans, cristians, jueus i sikhs –religió originària de l’Índia– han escrit pregàries i les han enganxat en un mural amb la paraula 'pau'.

La forma de turisme més antiga

(David Casals i Vila –CR) El pelegrinatge, el viatge religiós, és la forma de turisme més antiga, es troba en pràcticament totes les religions, i la darrera edició del calendari interreligiós que ha editat l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós recorre algunes de les destinacions més emblemàtiques, que repassem a continuació. Hinduisme: set ciutats santes

Record al fundador dels sikhs

(David Casals/CR) Durant el mes de novembre, els sikhs de tot el món destinen una jornada al record al fundador d'aquesta tradició religiosa originària de la regió índia del Punjab, el Gurú Nanak Jevi (1469-1539).   Ho explica a Catalunya Religió Hardev Sigh, de la comunitat singh a Badalona, que explica que per celebrar-ho, “llegeixen les escriptures".  

Veure la fe