Vés al contingut

notícies relacionades

Hilari Raguer i l’amor als salms

(Bernabé Dalmau) El recent traspàs del monjo de Montserrat Hilari Raguer posarà en gran relleu la seva aportació a la historiografia civil i eclesiàstica de la primera meitat del segle XX. Ha estat un treball realment de benedictí el que la seva vida longeva ha propiciat de dur a terme, sempre amb l’afany de vindicar algunes figures singulars.

Ramon Ribera, cinquanta anys de caminar, saviesa i servei

(Josep Gordi –CR) Aquest dilluns 1 de juny en Ramon Ribera celebra cinquanta anys com a monjo de Montserrat. Tal com ha dit en una entrevista recent a la televisió de Montserrat, li agrada passar desapercebut. Malgrat el seu sincer desig, crec que és de justícia posar damunt la taula alguns dels seus valors i de les seves obres.

La validesa de la guitarra en la litúrgia

(Jordi Llisterri-CR)  Els liturgistes mai han estat gaire partidaris de les guitarres a la missa. Tampoc ho era el pare Gregori Estrada, un dels grans compositors litúrgics de Montserrat. Però dins de la seva extensa obra el pare Gregori va compondre quatre salms responsorials per a guitarra que havien quedat en oblit.

“Els salms són una obra poètica perfectament estructurada”

(Laura Mor –CR) Amb la novetat de mirar els salms com una unitat i des de la poesia, en comptes de llegir-los de forma parcial i des de la teologia. Així planteja el Santuari del Miracle el taller ‘Vora la Bassa d’Òria’ d’aquest cap de setmana. De divendres 8 a diumenge 10 de novembre, dos biblistes i dos poetes ajudaran a descobrir nous paràmetres d’un clàssic de la literatura hebrea: el llibre dels Salms.

Griselda Cos: “Els salms són el crit i la pregària de l'home i la dona d'avui”

(Laura Mor –CR) La monja benedictina Griselda Cos fa més de trenta anys que toca la cítara per acompanyar els salms. Així van néixer, com una pregària per a ser cantada. I avui encara serveix de pauta als qui busquen, als qui imploren i als qui agraeixen la vida a Déu. Com una mena d'alè per a tantes vivències que no sempre sabem anomenar.

Mercè Solé: “Pregar amb els salms et fa sortir de tu mateix”

(Laura Mor –CR) Què aporten els salms a la pregària? Com van ajudar a Jesús? Quina importància tenen en la Litúrgia de les Hores? El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona ofereix un curs d'estiu amb la intenció d'aprofundir en aquesta pregària mil·lenària. Amb el títol ‘Tastar i conèixer la Litúrgia de les Hores’, la formació tindrà lloc del dilluns 3 al divendres 7 de setembre al Santuari del Miracle. Ja s'han obert les inscripcions.

Una ajuda des de Montserrat per seguir els salms de la Litúrgia de les Hores

(Abadia de Montserrat) La Litúrgia de les Hores, anomenada també Ofici Diví, té com a base fonamental la pregària dels salms. Es podria dir que, dins la Bíblia, els salms són com el manual que Déu ha donat al seu poble. Reflecteixen la fe, la confiança, la súplica del creient en totes les circumstàncies humanes: dolor, persecució, injustícia, malaltia, foscor espiritual, mort...

panoràmica

Veure la fe