Vés al contingut

notícies relacionades

L'Empordà: les esglésies entre la pedra, el cel i la mar

(Catalonia Sacra) La plana empordanesa, lloc d'unió suau entre la serralada pirinenca i la Mediterrània, mostra l'antiga petja del cristianisme en les mateixes ruïnes d'Empúries que li donen el nom. En aquest comtat d'importància cabdal en la Catalunya medieval tingueren lloc alguns dels moviments religiosos més interessants de la història de l'Església.

Retaules barrocs al Solsonès

(Catalonia Sacra) El bisbat de Solsona té bona part del seu territori emboscat i muntanyós, alhora acollidor i feréstec. Enmig d’aquest paisatge, un seguit d’esglésies rurals guarden en els seus interiors uns tresors artístics també acollidors, i també una mica feréstecs: els retaules barrocs de les esglésies de Sant Jaume de Riner, el santuari del Miracle i Sant Pere de Matamargó.

Esglésies entre vinyes al voltant de Vilafranca

(Catalonia Sacra) L’arxiprestat de Vilafranca, al Penedès, fa d’enllaç entre el que s’han anomenat, històricament, les dues catalunyes: la Catalunya Vella, nord amunt, i la Catalunya Nova, en direcció a l’Ebre. Entre vinyes, és aquesta ruta de Catalonia Sacra.

Sants, homes i misteris: les esglésies de les valls d’Àneu

(Catalonia Sacra) Les Valls d’Àneu, situades a la capçalera del Noguera Pallaresa, constitueixen un àmbit físic i humà amb una personalitat pròpia històricament treballada. Ens en parlen els documents antics, escrits pels comtes de Pallars des del segle XII, i ens en parlen sobretot els seus edificis religiosos, que encarnen paisatge, història, sentiment i comunitat des de temps remots amb una força que impressiona.

El rastre de les canòniques i parroquials al Moianès i Lluçanès

(Catalonia Sacra) En els acollidors altiplans del cor de Catalunya, la repoblació impulsada per Guifré el Pelós a finals del segle IX es traduí immediatament en la consagració de temples nous -alguns d’ells en indrets on ja hi havia hagut una església anterior- i en la delimitació de parròquies al servei dels pobladors antics i nouvinguts.

La sobrietat del romànic de la Val d’Aran

(Catalonia Sacra) La Val d’Aran presenta un abundant llegat monumental i artístic que es concentra, sobretot, en les esglésies de les viles de la Val. Un patrimoni que justifica la ruta pel romànic que proposa Catalonia Sacra.

Tres esglésies romàniques de la Vall del Llobregat

(Catalonia Sacra) Sant Quirze de Pedret, Sant Vicenç de Rus i Sant Llorenç prop Bagà són les tres esglésies romàniques on fa parada l'itinerari guiat que Catalonia Sacra ofereix aquest dissabte. La ruta, que discorre pel Berguedà, no s’allunya gaire de la vall del riu Llobregat que, no massa temps enrere, destacava per la seva densitat industrial, bàsicament tèxtil.

Veure la fe