Vés al contingut

notícies relacionades

L’iftar és molt més que un àpat calòric

(Miquel Codolar –CR) Exultant. Així estava aquest dimarts al vespre el president del centre cultural islàmic Al-Tauba de Cornellà de Llobregat, Larbi Cherki Zair. Estava a la porta de la mesquita, saludant els qui anaven arribant. Dos anys després ha pogut tornar a convidar algunes personalitats per celebrar l’iftar, l’àpat comunitari amb el qual els musulmans trenquen el dejuni diari. 

Comença el ramadà

(Lucía Montobbio –CR) Aquest dissabte comença una de les festivitats més importants per a la comunitat musulmana: el ramadà. Enguany, cau a la primavera. La festa convida a prendre cura de la dimensió espiritual de la persona. Durant el ramadà, la comunitat musulmana continua resant cinc vegades al dia (salat), com fa durant tot l’any. Tanmateix, hi afegeixen una altra pregària optativa a la nit (tarâwih) en què es llegeix una mica de l’Alcorà fins a completar-lo.

Què és el Ramadà?

(DGAR) Ramadà és el nom del novè mes del calendari lunar islàmic. Comença amb l’aparició de la lluna creixent després de la lluna nova. Cada any, l’inici dels mesos lunars retrocedeix aproximadament uns deu dies respecte al calendari solar, per això el Ramadà va rotant per totes les estacions de l’any. En ser un calendari de la lluna, mai se sap amb certesa fins pocs dies abans quin dia comença; en tot cas sembla que enguany serà des del 13 d’abril al 12 de maig.

El Ghaidouni: “Per primera vegada a la història, celebrarem el Ramadà a casa”

(Lucía Montobbio -CR) Mohammed El Ghaidouni, president de la Unió de Comunitats Islàmiques a Catalunya, explica com la comunitat musulmana està preparant el Ramadà, que comença aquest divendres, en temps de confinament. La família i les noves tecnologies seran grans aliats per a aquests dies. A més, en el confinament neix una oportunitat de reflexió i treball personal.

Zouhair El Hairan: “Anem per la quarta generació de musulmans catalans”

(Lucia Montobbio-CR) Zouhair El Hairan és un jove que va néixer a Tetuan, al nord del Marroc. Als 18 anys va venir a Barcelona per a estudiar Comunicació i Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra. Més tard, va realitzar un màster en Estudis Àrabs i Islàmica a la Universitat de Barcelona, i va finalitzar el màster en Polítiques: democràcies actuals, nacionalisme i multiculturalisme a la Universitat Pomeu Fabra, on ara realitza un doctorat en Ciències Polítiques al GRITIM.

Les virtuts de l’Iftar

(Jordi Llisterri -CR) El dejuni del Ramadà és ple de virtuts personals i comunitàries. Així ho transmetia el secretari general de la Federació Consell Islàmic de Catalunya, Mohammed Halhoul, als representats institucionals que van assistir aquest dimarts al vespre a l’Iftar de la mesquita de Cornellà.

Què sabem del ramadà?

(Alba Sabaté –CR) Aquest dimecres es tanca el mes de dejuni musulmà. Des de CatalunyaReligió.cat hem demanat a persones de diverses confessions què en saben. Els ponts comunicatius i de diàleg entre religions no són sempre amplis, estables ni fluids. Vegem-ho.

panoràmica

Veure la fe

podcasts