Vés al contingut

notícies relacionades

Cabanes durant Sukot

Què és la festa de Sukot?

LUCÍA MONTOBBIO –CR | Sukot és una de les festes més importants en el calendari religiós jueu. Dura una setmana a Israel i per la comunitat jueva que viu fora d’aquest territori dura vuit dies. La paraula “sukot” és el plural de la paraula “sucà” que en hebreu significa cabana o tenda. Per això, aquesta celebració també es pot dir “festa de les cabanyelles” o “dels tabernacles”. Es recorden les cabanes que van protegir el poble jueu durant els 40 anys que van viure al desert. Concretament, durant la travessia del desert cap a la llibertat, de l’Èxode d’Egipte cap a la terra promesa. Enguany, la celebració comença el 29 de setembre i s’acaba el 8 d’octubre.
comunitat-jueva-acn-00

La comunitat jueva de Girona demana un espai al cementiri on poder enterrar els seus difunts

ACN | Poder enterrar els difunts seguint la seva tradició. És la demanda de la comunitat jueva de Girona per disposar d'un espai al cementiri municipal on poder enterrar els seus difunts. La portaveu de l'Associació Cultural Jueva Girona-Costa Brava, Emilia Roffé, ha explicat a Catalunya Ràdio que no disposar-ne els obliga a traslladar els cossos a Barcelona, on sí que hi ha espais habilitats, o bé a renunciar a la tradició i enterrar els difunts en nínxols o incinerar-los.
sukka-barcelona-cabana

La festa jueva de Sucot torna a l’espai públic de Barcelona

OAR | Les persones jueves recorden l’èxode del seu poble cap a la terra promesa i donen les gràcies per les collites de tardor amb la celebració del Sucot, o festa dels Tabernacles, que se celebra fins el 16 d'octubre. A Barcelona, la comunitat jueva torna a celebrar la festa instal·lant una sukkà (cabana) a la plaça de Sant Just, al districte de Ciutat Vella, i una altra a la plaça del Carme, a les Corts. 

Què és la festa del Xavuot?

(Lucía Montobbio –CR) Aquest diumenge la comunitat jueva celebra el Xavuot, una festa en què es commemora l'entrega de la Torà per part de Déu a Moisès al Mont Sinaí. La festivitat pren un tarannà agrari perquè també recorda el començament de la collita del blat juntament amb l'inici de l'estiu. És tradició que les famílies i amics s'apleguin entorn la taula per compartir àpats farcits de productes làctics, aliments que recorden la promesa d'una terra rica en mel i llet. 

La tradició jueva actual, a la nova formació interreligiosa de Montserrat

(Abadia de Montserrat) La Comissió Ibèrica del Diàleg Interreligiós Monàstic (DIM) i l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), amb el suport de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, organitzen del 6 al 8 de juliol el XVI Curs de formació interreligiosa al Monestir de Montserrat. Enguany el curs se centra en la tradició jueva d'avui dia i comptarà amb la ponència de la investigadora Jenny Read-Heimerdinger.

Veure la fe