Vés al contingut

notícies relacionades

sukka-barcelona-cabana

La festa jueva de Sucot torna a l’espai públic de Barcelona

OAR | Les persones jueves recorden l’èxode del seu poble cap a la terra promesa i donen les gràcies per les collites de tardor amb la celebració del Sucot, o festa dels Tabernacles, que se celebra fins el 16 d'octubre. A Barcelona, la comunitat jueva torna a celebrar la festa instal·lant una sukkà (cabana) a la plaça de Sant Just, al districte de Ciutat Vella, i una altra a la plaça del Carme, a les Corts. 

Què és la festa del Xavuot?

(Lucía Montobbio –CR) Aquest diumenge la comunitat jueva celebra el Xavuot, una festa en què es commemora l'entrega de la Torà per part de Déu a Moisès al Mont Sinaí. La festivitat pren un tarannà agrari perquè també recorda el començament de la collita del blat juntament amb l'inici de l'estiu. És tradició que les famílies i amics s'apleguin entorn la taula per compartir àpats farcits de productes làctics, aliments que recorden la promesa d'una terra rica en mel i llet. 

La tradició jueva actual, a la nova formació interreligiosa de Montserrat

(Abadia de Montserrat) La Comissió Ibèrica del Diàleg Interreligiós Monàstic (DIM) i l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), amb el suport de la Fundació Abadia de Montserrat 2025, organitzen del 6 al 8 de juliol el XVI Curs de formació interreligiosa al Monestir de Montserrat. Enguany el curs se centra en la tradició jueva d'avui dia i comptarà amb la ponència de la investigadora Jenny Read-Heimerdinger.

Què és la Péssah?

(Lucía Montobbio –CR) La Péssah és el nom de la Pasqua Jueva. Se celebra el mes de Nissan, el primer des de l’any per la comunitat jueva, que es correspon amb el mes de març o abril. Enguany la festa comença el 16 d’abril i acaba el 23 d’abril. Durant aquests vuit dies es recorda, principalment, l’alliberament del poble hebreu d’Egipte, guiats per Moisès. És per això que també es coneix amb el nom de “festa de la llibertat”. D’igual manera, es commemora l’inici de la primavera i la protecció del poble jueu davant la desena plaga.

Què és la Hanukkà?

(OAR) Aquesta setmana les comunitats jueves celebren la Hanukkà. La festa ha començat aquest diumenge i acaba el 6 de desembre. A Barcelona, l'acte públic, organitzat per la comunitat Jabad Lubavitch, serà aquest dijous a les 18:30 h a la plaça Sant Jaume. 

Què és la festa del Iom Kippur?

(Lucía Montobbio -CR) El Iom Kippur és el dia amb el qual culmina la festa del Roix-ha-Xannà, el cap d’any jueu.  L’inici del Roix-ha-Xannà el marca la Lluna Nova del mes, enguany oculta el  7 de setembre. Del 7 de setembre fins aquest dijous, durant deu dies, la comunitat jueva -15.000 persones aproximadament a Catalunya- ha fet un exercici de revisió del que ha fet, dit, viscut durant els 365 dies anteriors.

panoràmica

Veure la fe