Vés al contingut
Catalunya Religió

(IQS) Els microplàstics s’han convertit en un gran problema mediambiental, tant els primaris –fabricats en origen i amb aplicacions en cosmètica, teixits sintètics, etc.– , com els secundaris –originats a partir de la degradació d’objectes plàstics de major mida, com bosses, xarxes de pesca, etc.–, ja que s’acumulen especialment en els mars i oceans.

No existeix una mida estàndard per al terme ‘microplàstic’, però normalment fa referència a partícules plàstiques d’entre 0,5 mm i algunes micres. Aquesta mida fa que, presents en el medi marí, es confonguin fàcilment amb el plàncton i siguin ingerits pels animals, entrant així dins de la cadena tròfica.

Tot i que s’han publicat diversos articles científics demostrant la presència de microplàstics a zones molt localitzades del planeta, cap d’ells mostra una visió global sobre aquest problema mediambiental. Per això, la doctora Mireia Singla va realitzar la seva tesi doctoral sota el títol ‘Estudi del paper dels microplàstics en aigua de mar, basat en mostres recollides a través dels oceans durant la BWR 2015’. Singla va desenvolupar un nou sistema de mostreig d’aigua de mar capaç de col·lectar microplàstics i contaminants orgànics en aigües marines superficials de diferents localitzacions del món. Així, per primera vegada, es mostra una distribució global de la presència dels microplàstics, el nivell de contaminació i l’impacte de la seva presència en els oceans d’arreu del món.

La tesi ha estat codirigida pels professors d’IQS, el doctor Salvador Borrós del Grup d’Enginyeria de Materials (GEMAT) i el doctor Francesc Broto de la Secció de Cromatografia del Centre Universitari i és fruit de la col·laboració entre IQS, la Fundació de Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB), entitat organitzadora de la Barcelona World Race 2015 (BWR 2015), i la spin-off Sailing Technologies.

Mostreig, estudi i caracterització dels microplàstics

La nova metodologia de mostreig consisteix en un dispositiu específic per a microplàstics, dissenyat i desenvolupat pels investigadors d’IQS i Sailing Technologies, que es va instal·lar en el One Planet, One Ocean, vaixell participant de la BWR 2015, amb el que es van col·lectar mostres de les aigües de la Mar Mediterrània i els Oceans Atlàntic, Pacífic i Índic, les quals contenien microplàstics i altres contaminants orgànics suspesos en l’aigua del mar.

Aquest nou dispositiu de mostreig ‘in situ’ representa un pas endavant respecte a les tècniques de mostreig habituals, pel fet de ser específic per a la retenció de micropartícules en suspensió, que son recollides en el propi sistema de mostreig.

Els microplàstics mostrejats han estat caracteritzats, tant pel que fa a la seva morfologia com a la seva composició. S’han fet servir tècniques complementàries com la microscòpia òptica, el SEM (Scanning Electron Microscope) i les microscòpies de IR i Raman.

Finalment, la Dra. Singla ha desenvolupat una metodologia d’elució dels cartutxos SPE, mitjançant la qual ha pogut establir la capacitat dels microplàstics com a concentradors d’altres contaminants orgànics presents en els oceans i de gran impacte mediambiental, com són els PBDEs1 . La caracterització d’aquests contaminants retinguts s’ha dut a terme mitjançant tècniques cromatogràfiques de UPLC-MS-MS i HRGC-MS.

Col·laboració amb la FNOB

Aquesta recerca es va realitzar dins d’una col·laboració de la FNOB amb IQS, arrel de la celebració de la Barcelona World Race 2015, i que va comptar amb el suport de la UNESCO.

Ha estat pionera per potenciar la col·laboració científic-esportiva a nivell mundial i per haver donat una aproximació mediambiental a un esdeveniment esportiu.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.