Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Confederació Sardanista de Catalunya) Aquest proper dissabte 31 de juliol s'estrenarà, a l'església de Ribes de Freser, a les 22:00 h., amb la Jovenívola de Sabadell, una sardana dedicada al crític literari Joan Triadú, en el marc de la celebració de l'Any Joan Triadú, impulsat per la Generalitat de Catalunya en el centenari del seu naixement. L'obra és del compositor Ivan Joanals i es titula 100 anys de Joan Triadú.

La tria de Ribes de Freser per estrenar-hi la sardana correspon al fet que és la població on va néixer Triadú. Aquesta sardana es podrà escoltar de nou el dilluns 16 d'agost a Cantonigròs, on Triadú va estar vora 2 anys recuperant-se d'una operació de tuberculosi. Serà amb la cobla CaniGo!, i el dimarts 17 d'agost la torna a interpretar a la tarda la cobla Lluïsos.

L'encàrrec per a l'obra va arribar a Joanals de part de Joan Josep Isern, comissari de l'Any Triadú i Carles Duarte, director de la fundació privada Institució Cultural del CIC. Per poder escriure la sardana Joanals va demanar informació, textos i intervencions de Triadú i a partir d'això va compondre la peça. Així, paraules del propi Joanals "és una sardana amb aire concertístic, simfònic, perquè sempre quan escric dono molt protagonisme a tots els instruments. No vull que hi hagi un solista amb acompanyants. A nivell de llenguatge hi ha diverses influències, primer la música moderna del jazz, de manera subtil, i també de Jordi Molina o Enric Ortí. Però també és enèrgica: m'hi he mirat molt, és una sardana molt apte per a plaça, té un potencial de ball molt elevat".

A més a més, durant el divendres 30 de juliol i el dissabte 31 de juliol, en el marc de la celebració de l'Aplec del diumenge 1 d'agost, es desenvoluparan més actes centrats en la figura de Triadú. Així, el divendres a les 17:00 h. hi haurà l'esdeveniment institucional a l'Ajuntament de Ribes de Freser i tot seguit, la inauguració d'una exposició al Casal de Cultura. A les 19:00 h. també es descobrirà una placa commemorativa a la casa natal de Triadú, al carrer del Balandrau, i un espectacle.

El dissabte a les 12:00 h. s'organitza una visita guiada per descobrir 'El Ribes de Joan Triadú i Font', des de l'estació del Cremallera Ribes Vila. Per participar-hi cal inscriure's prèviament al 669 406 381, té una durada d'1 hora i val 6 €. A la nit, després de l'estrena de la sardana s'oferirà el concert Festa Major, que presentarà el músic i rapsoda Valentí Maymó.

També es podrà visitar l'exposició literària 'Joan Triadú a la ciutat dels llibres', a l'estació dels Ferrocarrils Catalans de Ribes Vila.

Joan Triadú va ser un famós i exigent crític literari, així com escriptor i pedagog. Va aconseguir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1982), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1992), va ser Doctor Honoris Causa per la Universitat Ramon Llull (1998) i Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (2001), entre altres distincions. La seva tasca el va fer conèixer l'obra dels escriptors catalans més destacats de bona part del s. XX i construir-ne el gruix del que avui en dia anomenaríem el cànon literari. A part, la seva tasca com a docent i activista a favor de la cultura catalana el converteixen en conjunt en un pilar fonamental per entendre la llengua, la literatura i la cultura catalana actual. La creació d'una sardana per a la seva figura és una oportunitat excel·lent per difondre la nostra dansa i música i vincular-la amb una figura intel·lectual d'alta volada.