Vés al contingut
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Arquebisbat de Tarragona) Cambrils va acollir aquest dimecres, dia 3 d’octubre, la celebració del 150è aniversari del naixement del cardenal Vidal i Barraquer al Santuari de la Mare de Déu del Camí. Una efemèride que va comptar amb una nombrosa assistència de públic per escoltar la conferència de Josep Massot Muntaner, monjo benedictí de Santa Maria de Montserrat i Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, i el posterior concert de l’Escolania de Montserrat.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, va obrir l’acte central d’aquest Any Cardenal Vidal i Barraquer, moment que va definir com el millor per a fer un reconeixement a la seva persona i figura. «Treballem amb la voluntat i la intenció de no permetre que l’oblit s’emporti una de les figures cabdals del nostre país que amb el seu ferm testimoni ha esdevingut un punt clau de la nostra gran història col·lectiva», va expressar.

Amb el tema «Francesc Vidal i Barraquer, cardenal de Catalunya», el director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat des de 1962, Massot, va iniciar la seva ponència va descriure el cardenal com un personatge insígnia de l’Església catalana, respectat pels seus amics i enemics, un gran defensor dels drets del seu poble en moments difícils. «Tot i que sempre va defugir intervenir d’una manera directa en temes polítics, fidel al mestratge del bisbe Josep Torras i Bages, durant la dictadura de Primo de Rivera, va ser acusat des de sectors molt diversos de catalanista i separatista, fins i tot el nunci del Vaticà a Madrid va arribar a aconsellar que fos apartat del seu càrrec», va manifestar. Davant d’aquestes acusacions, el Josep Massot va llegir la resposta del cardenal en un carta amb data de 6 de febrer de 1924, on deia: «Mai m’he mogut de la meva línia de conducta i per més coaccions que em faci les suporto, pateixo i resisteixo quan és en compliment del meu deure».

A través del llegat escrit del cardenal, i alguns documents inèdits que havia pogut veure, el ponent va oferir un recorregut històric i personal de la figura del cardenal tot centrant-se en les etapes més difícils que li va tocar viure, entre els quals hi va haver els set anys d’absència de l’arxidiòcesi. «Per estimar la justícia i la veritat no va dubtar a morir a l’exili», va dir. L’historiador i assagista també va subratllar que el cardenal va refusar sempre rebre qualsevol condecoració civil ja que Vidal i Barraquer afirmava que «la creu pastoral és suficient per a un prelat a l’Església».

Seguidament l’Escolania de Montserrat, un dels cors de veus blanques més antics d’Europa format actualment per més de cinquanta nois de nou a catorze anys, sota la direcció de Llorenç Castelló, va oferir un concert extraordinari d’una hora amb peces com El cant dels ocells, Muntanyes del Canigó o els Goigs de la Mare de Déu del Camí.

L’acte també va comptar amb la presència del Sr. Arquebisbe, Mons. Jaume Pujol; el rector de la Parròquia de Santa Maria de Cambrils, Mn. Ramon Martí; el P. Abat de Poblet, Dom Octavi Vilà; el president de la Diputació de Tarragona; el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona, Sr. Òscar Peris; el director general dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Tarragona; Sr. Jordi Jané; el comissionat de l’Any Vidal i Barraquer, Sr. Josep M. Panicello i membres de la família del cardenal, entre d’altres.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.